Prelude

Donderdag 6 oktober. De vergadering van het directiecomité van een grote Antwerpse overheidsdienst gaat haar derde uur in. De aandacht verslapt wat. Fluistert een directielid tegen haar collega: "Staak jij morgen?" "Natuurlijk." "Wordt er ergens verzameld?" "Om 10 uur in het Bondsgebouw." Dat de staking ook hier leeft, is een voorteken van de impact die zij gaat hebben.

Stakerspiketten in de mist

Vrijdag 7 oktober, even voor 7 uur. Op de parking aan de Brico en de Decathlon op de Noorderlaan is alles verlaten. Nochtans werd hier een stakerspiket aangekondigd. Even later doemen er vorkheftrucks op uit de mist. Getooid met wapperende rode vlaggen (van de snelheid, want er staat geen wind) blokkeren zij alle in- en uitgangen met paletten met bakstenen. Stakerspiketten verschijnen uit het niets en nemen strategische posities in. Enkele vroege klanten hebben zich laten misleiden door de marginaliseringscampagne in de media en meenden dat het allemaal wel zo'n vaart niet zou lopen. Zij rijden zich vast op de parkeerplaats. Een vrouw raakt in paniek en roept: "Ik heb alle begrip voor jullie staking maar ik ben ambtenaar, ik mag niet staken!" Een ambtenaar met rood ACOD-hesje antwoordt: "Mevrouw, ik ben ook ambtenaar, u mag wél staken." "Maar ik werk op het justitiepaleis! De rechter zal hiermee niet kunnen lachen!" "Mevrouw, de rechter verbiedt vaak stakerspiketten in kortgeding. Daar kunnen wij ook niet mee lachen. Het moeten niet altijd dezelfden zijn die de klappen krijgen."

Dood spoor

8.20, in de file op de Bredabaan. Tram 3 is de drukste tramlijn van Antwerpen. Op het spitsuur rijdt hier minstens elke drie minuten een tram voorbij. Na twintig minuten aanschuiven is er nog geen enkele tram gepasseerd. Enkel een matig beklante autobus richting Oelegem.

Laundry Day

8.45 aan het piket van Crown Cork te Deurne. Hier wordt een rode versie opgevoerd van "Laundry Day", het jongerenmuziekfestival van enkele weken geleden: de rode hesjes van ABVV-metaal hangen er aan waslijnen aan de afsluiting van het bedrijfsterrein. Ook de verkeersborden op het nabijgelegen kruispunt zijn in staking gegaan en dragen een vakbondsuniform.

De poort wordt bewaakt door een vijftig man sterk stakerspiket. Vanochtend zijn er welgeteld vier werkwilligen gesignaleerd in de drukkerij van het bedrijf. Die hielden het na een uurtje ook voor bekeken. Het syndicale en politieke bewustzijn bij de militanten is zeer hoog. Zij kennen perfect de stand van zaken in de onderhandelingen en voorspellen dat ze hier de komende weken opnieuw zullen staan omdat de onderhandelingen op niets zullen uitlopen. "Er valt trouwens niets te onderhandelen." Het zijn de arbeiders die het piket bemannen en bevrouwen, maar ze merken op dat er deze keer - in tegenstelling tot voorgaande stakingen - haast geen werkwillige bedienden waren.

Vonk is hier gekend door onze tussenkomsten in vorige stakingen, ook die tegen de vele herstructureringen die het bedrijf reeds moest ondergaan. We leggen uit dat Vonk de eisen van de stakers ook in de Sp.a brengt. Dat wordt zeer goed begrepen en geapprecieerd door de arbeiders. "Ja, je bent vaak beter een 'pain in the ass' in de partij dan erbuiten te gaan staan."

No concrete today, my pension has gone away

10.15 in de Ommeganckstraat. Verschillende honderden delegees en militanten vinden elkaar in het Bondsgebouw, het vakbondshoofdkwartier van de Metaal en de Openbare Diensten. Het hadden er veel meer kunnen zijn, want de oproep om naar de Ommeganckstraat te komen was pas op het laatste ogenblik mondeling beginnen circuleren en staat zelfs niet op papier. Er wordt mondeling verslag uitgebracht van de toestand in de verschillende bedrijven. Men is er in geslaagd de betoncentrale aan het Sportpaleis plat te leggen, en dit terwijl het op bouwwerven vrijdag "betondag" is (dan kan hij uitdrogen tijdens het weekend). Via laptops en projector wordt een overzicht gegeven van de staking in de regio Antwerpen, die we hieronder kort samenvatten.

Regio Antwerpen ligt plat

Overal zeer grote deelname van de bedienden. Alle spoorwegstations in de regio zijn gesloten. Twee derden van de bibliotheken is dicht en men heeft alle personeel moeten bijeenharken om "vlaggeschip" Permeke drijvende te houden. Zestig procent van de technische diensten van de stad ligt plat. Zeventig procent van de vuilnisophaaldiensten staakt en men heeft werkwillige veegdiensten opgetrommeld om nog wat vuilniswagens te laten rijden. De ziekenhuizen draaien op zondagdienst. Alle musea op één na zijn dicht. De grote sportcomplexen en zwembaden staken. De brandweer werd opgevorderd. Alle sluizen in de haven blijven dicht, enkel de Boudewijnsluis blijft open voor de binnenvaart. In de haven zijn er geen dagploegen opgekomen. De baggerdiensten staken voor zeventig procent. Er zijn drie wegblokkades in de haven. De volgende grote privé-bedrijven liggen volledig plat: Herbosch-Kiere, Gyproc, Bayer, Coca Cola, Noordvlees Van Gool, de petrol en de chemie, Agfa-Gevaert, Aquafin, Crown Cork.

De grote bouwwerven aan de HST en het Kievitplein liggen stil. Bij Brabo Mills staken de interims ook mee. Rizla ligt voor driekwart plat. Bij Cordeel in Het Waasland staakt het ACV mee. Bij Fortis wil de LBC mordicus aan het werk en roept de hulp van de politie in. SITA staakt voor vijftig procent. Bij Atlas Copco staakt zeker 70 procent. Integan staakt voor tachtig procent. De KMO-zone Terbekehofdreef te Wilrijk is volledig afgesloten, er wordt niet gewerkt. De volgende grote winkels zijn dicht: Brico, Decathlon, Maxi GB Schoten, GB Deurne Noord, Colruyt Deurne Noord, GB Groenplaats. Ondanks al het gestook op voorhand is de staking onmiskenbaar een succes.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken