Enkele uren geleden raakte op de Europese ondernemingsraad van Opel bekend dat er op korte termijn 1400 banen zullen sneuvelen bij de Opel fabriek in Antwerpen. De nieuwe generatie Astra vanaf 2009 zal niet geassembleerd worden in Antwerpen.

De vakbonden bij Opel Antwerpen waren er zich al een tijd van bewust dat er met het huidige productieniveau reeds 1200 arbeiders teveel zijn. Dat resulteert momenteel in 34 dagen per jaar technische werkloosheid. Maar daar komt dus nu nog eens een banenverlies van 200 bovenop, en bovendien is de directie niet meer bereid de 1200 ‘overtolligen’ mee te slepen tot in 2009, aangezien de toekomst onzeker is.

De vakbonden beraden zich nu om te bekijken welke acties op Europees niveau mogelijk zijn, en welke sociale afvloeiïngsmaatregelen er nog te realiseren zijn na het Generatiepact.

SP.a Rood gemeenteraadslid Frank Hosteaux zal bij hoogdringendheid een solidariteitsmotie indienen op de eerstkomende Antwerpse gemeenteraad van 23 april.

SP.a Rood vraagt dringende en structurele maatregelen om de toekomst van de auto-industrie in België te verzekeren, onder andere door de drastische reconversie naar de productie van hybride wagens die andere brandstoffen verbruiken dan koolwaterstoffen. Het kan niet zijn dat het weeral de werknemers zijn die de prijs moeten betalen van de kortzichtigheid, de winsthonger en het gebrek aan planning van een grote multinational.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken