Begin deze maand raakte reeds bekend dat vanuit Duitsland de Amerikaanse ‘1st Armored Division’ op transport zou worden gesteld naar de Golf. Ondertussen hebben we meer informatie over de weg die deze transporten zullen volgen. Het blijkt opnieuw te gaan over Antwerpen, en ook Rotterdam.

Volgens goed ingelichte bronnen stoomt het Italiaanse schip ‘Republica di Roma’ – dat ook al in februari in de Antwerpse Waaslandhaven materieel kwam ophalen – opnieuw op in de richting van Antwerpen. Het roll-on roll off schip wordt verwacht dit weekend of begin volgende week, en zal wellicht opnieuw de haven verlaten op 16 of 17 april.

Ook via de Rotterdamse haven worden deze week weer militaire transporten verwacht. Woensdagochtend was het eerste materieel al gearriveerd bij ECT, waar bewapende militairen de toegang tot de terminal bewaken. Hoog opgestapelde containers zorgen ervoor dat vanaf de openbare weg niet is te zien wat er op het terrein staat.

Deze transporten zijn en blijven niet enkel flagrant illegaal, ze zijn bovendien meer dan ooit immoreel. Wat Irak nu nodig heeft, is niet nog meer geschut en andere ijzerwaren, maar humanitaire hulp. Er dreigt immers een humanitaire catastrofe. Bijvoorbeeld in de stad Ninive, in het noorden van Irak, verergert de humanitaire situatie van uur tot uur. In deze 25.000 inwoners tellende stad in de buurt van het oliecentrum Mosoel, zijn nu al 10.000 vluchtelingen uit Bagdad aangekomen. Terwijl de vluchtelingen blijven toestromen is er nauwelijks voedsel en er zijn praktisch geen geneesmiddelen voorhanden.

Er moeten nu geen wapens naar Irak worden verscheept maar dringende humanitaire hulp, en dit op kosten van de agressor, de Verenigde Staten.

Een honderdtal afgevaardigden, secretarissen en bedrijfsdelegaties van ABVV en ACV riep de afgelopen week op tot een syndicale boycot van de wapentransporten via België. Ook ABVV West-Vlaanderen dringt ondertussen aan op zo’n boycot. Wij lanceren daarom een ultieme oproep aan alle vakbondsleden om maximaal druk uit te oefenen op de vakbondsinstanties om de Republica di Roma syndicaal te boycotten en ook om te vermijden dat onze spoorwegen en waterwegen nog verder worden gebruikt voor de aanvoer van nieuw oorlogsmaterieel vanuit Duitsland.

In dat land zal morgen trouwens een gelijkaardige oproep vertrekken naar de Duitse vakbonden.

Wat het ABVV betreft vragen we contact op te nemen met Xavier Verboven, Intergewestelijk Secretaris, 02/506.82.06 of GSM 0475 24.50.89 met de dringende vraag tot een syndicale boycot. Je kan ook een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om het ABVV aan te sporen tot een boycot.

Het ACV contacteer je via het dagelijks bestuur, tel. 02/246.31.11 of een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tenslotte roepen we ook op om aanwezig te zijn op een van de twee protestmarsen tegen de transporten, georganiseerd door het Platform tegen de Oorlog. Deze marsen gaan door in het kader van een internationale actiedag tegen de oorlog en zullen aanstaande zaterdag 12 april vertrekken vanuit Antwerpen en Sint Niklaas naar Beveren:

Mars 1 (10 km): Vertrek Antwerpen – Grote markt om 13u30 (! Ipv 14u) – eindpunt Beveren (voorzien om 17u) aan Kasteel Cortewalle (Treinstation vlakbij)

Mars 2 (6 km): Vertrek 14u aan Kwartier Westakkers (Op de weg N 70 op enkele km’s van Sint-Niklaas richting Beveren) – eindpunt Beveren aan Kasteel Cortewalle)

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken