refreseco1decemberToen we om 4 uur ’s morgens toekwamen aan het industrieterrein van Ninove stonden er al een 50 tal stakende arbeiders aan Nederwijk-Oost, één van de twee ingangen tot het terrein. De sfeer was gemoedelijk. Iedereen probeerde zich zo goed als mogelijk te verwarmen aan de twee met brandend hout gevulde olievaten en er kwamen bijna geen werkwillige arbeiders opdagen en af en toe passeerden toeterende wagens langs de ring om hun steun te betuigen aan het piket. 

Er was zelfs veel begrip voor de acties te bespeuren bij de aanwezige politieagenten: “Wij gaan ook langer moeten werken”. Verwijzend naar de betoging van 6 november liet één van hen zelfs weten dat het ten aanzien van zo’n doofstomme regering soms noodzakelijk is om te laten zien dat je het meent, “anders kom je toch niet in de pers en lopen ze gewoon over u heen”.

Ontroerend om zien was ook hoe een stakende arbeider zijn zoon van 12 voor het eerst meegenomen had naar het piket: “vandaag moet ge nie naar school jongen, vandaag gaan we nekeer iets belangrijkers leren, we gaan leren hoe da we vechten voor onze rechten”.

Een 100 tal meters verder in de Astridlaan werd een tweede stakingspiket gehouden bij de tweede ingang waar nog eens een 50 tal stakende arbeiders aanwezig waren, wat het totaal op een honderdtal stakende arbeiders aan de piketten bracht. Daar hing een iets feestelijkere sfeer gezien de aanwezigheid van een discobar en een tapinstallatie. Net als in Aalst maakt carnaval sinds jaar en dag duidelijk deel uit van de lokale volkscultuur.

Op het industrieterrein staan een aantal grote bedrijven waaronder het Distributiecentrum van Delhaize, Refresco NV en Megaton NV. Megaton NV is één van de 22 bedrijven die deel uitmaakt van de Willy Naessens Group, het imperium van de gelijknamige eigenaar die gespecialiseerd is in industrie- en zwembadbouw en een jaarlijkse omzet draait van maar liefst 325 miljoen euro.

Voor de werknemers van Delhaize, dat vorig jaar een omzet maakte van 21,1 miljard euro en een nettowinst van 179 miljoen euro, komt boven de door de regering voorgestelde besparingen ook nog eens de onzekerheid van de gevolgen van de herstructurering die het bedrijf momenteel wil doorvoeren. De werknemers van Delhaize hebben de laatste weken al verschillende keren spontane stakingen gehouden als gevolg van de onbuigzaamheid van de directie in de onderhandelingen.

Een ACV militant van Delhaize die aan het piket stond liet weten dat het niet uitgesloten is dat voor de algemene staking van 15 december terug het werk zal worden neergelegd in Ninove: “na te hebben beloofd geen looninlevering en afbouw van de paritaire premies toe te passen op voorwaarde dat de vakbonden bereid zijn te praten over 10 andere punten uit hun plannen, heeft ze vorige week plots haar kar gedraaid en liet ze weten dat dit toch terug ter discussie staat. En in plaats van 10 punten willen ze nu onderhandelen over 17 punten. Zijn die gans op hun kop gevallen? Hoe lang moeten we dat nog pikken zeg? Straks hebben we zelfs geen geld meer om WC papier te kopen om ons gat af te kuisen!”.

ACV militanten waren duidelijk in de meerderheid aan het piket. Eén van hen liet wel weten dat het sinds 1990 was dat ze nog aan een piket gestaan hadden. Volgens een ABVV militant was het bij hem niet zo lang geleden en waren de ABVV-militanten momenteel hun krachten wat aan het sparen, gezien nu sinds lang een grote stakingsbereidheid te bespeuren valt bij het ACV.