De liberalen wringen zich in alle bochten om hun paars-groene coalitie bij elkaar te houden. De geplande Amerikaanse invasie van Irak maakt het hen echter niet gemakkelijk. Zeker niet met oorlogstransporten in de achtertuin. Het zou een koud kunstje moeten zijn voor socialisten en groenen om het thema van de oorlog om te zetten in een klinkende overwinning.

Peter van Houtte, parlementslid voor Agalev, “verwijt de liberale ministers in de regering de wapentransporten te beschermen en zich te verschuilen achter internationale akkoorden die niet rechtsgeldig zijn.” (GVA 03/03/03) De aap komt uit de mouw. De liberalen zijn het ankerpunt van de heersende klasse in de regering, zij moeten ervoor zorgen dat de transporten doorgaan zodat de Belgische (en Franse en Duitse) bourgeoisie niet te sterk de confrontatie moet aangaan met het veel machtigere Amerikaanse imperialisme. De démarches van Louis Michel zijn voor dit zwak ‘Europese’ imperialisme al ruim voldoende, voor de pietepeuterige Belgische burgerij gaat dit zelfs al wat te ver, getuige de uitlatingen van het VBO naar aanleiding van het recente NAVO-incident. Michel en Verhofstadt gebruiken graag stoere taal voor de camera maar achter de rug van de bevolking beschermen zij de Amerikaanse wapentransporten over Belgische bodem.

Het is echter aan de linkse partijen in de regering om de werkende klasse en progressieven te vertegenwoordigen. En wij willen geen oorlog en dus ook geen Amerikaanse wapentransporten. De crisis rond Irak is een splijtzwam binnen paars-groen. Dat bleek onmiskenbaar uit de verontschuldigingen van Verhofstadt tegenover NAVO secretaris-generaal Robertson. In Terzake kwam deze laatste vertellen dat de premier in een persoonlijk onderhoud met hem naar aanleiding van de problemen binnen de NAVO, hem erop wees dat hij met vijf partijen moet regeren. Met andere woorden, Verhofstadt vertelde Robertson dat de liberalen best wel inschikkelijker willen zijn tegenover Bush, maar dat de regering dan mogelijk in een crisis komt en dat kan hij missen als kiespijn, zo vlak voor de verkiezingen.

Van de liberalen hadden wij niet anders verwacht. Maar van de socialisten en de groenen verwachten wij dat wel. Dat onze vertegenwoordigers in de regering bewijzen dat ze ons ook daadwerkelijk vertegenwoordigen. Dat ze nu de Amerikaanse wapentransporten stoppen! Desnoods via een regeringscrisis. Met vier vijfde van de bevolking achter je behoeft dat toch niet zoveel lef? In Turkije kunnen ze het. En uit electoraal oogpunt zal het zeker geen windeieren leggen. De oorlog zal woeden in volle verkiezingsstrijd. Zal links weer de thema’s van rechts laten domineren? De strijd tegen de oorlog was altijd al een thema van links. Het vergt weinig inzicht om dit thema ten volle te benutten voor een linkse overwinning. Als de partijleiding zelfs de strijd tegen de oorlog niet kan aanwenden om een klinkende overwinning te behalen, dan vragen wij ons of zij wel aan de leiding moeten staan.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken