En vanaf nu: campagne, campagne, campagne! weerklinkt het in de “officiële” SP.a op de eerste dag van de herfst. Voor militanten van SP.a Rood komt dit wat bizar over.

Onze campagne ging al van start op 8 juli, toen Frank Hosteaux (44e op lijst 1 in Antwerpen) Elke Heirman (2e op lijst 1 in Brasschaat) en Antoon Stessels (22e in Brasschaat) mee fietsten met het Forum voor Vredesactie tegen het militaire gebruik van de Antwerpse haven. Dan volgde de actie rond het tekort aan openluchtzwembaden in Antwerpen, gevolgd door een actie tegen de privatisering van stadsdiensten en een bezoek aan het rode Nijmegen om ons te inspireren op het vlak van het veiligheidsbeleid. En vanaf begin september draait de campagnemotor op volle toeren, en sinds midden juli zijn we met de regelmaat van een klok in de pers.

Maar wat belangrijker is: de campagne begeeft zich tussen de mensen. In de volksbuurten, op de markten en aan de fabriekspoorten.

Is Frank Hosteaux veruit onze bekendste kandidaat, dan mag toch zeker de inbreng Filip Vanderbeek in deze “moeder van alle campagnes” niet vergeten worden. Filip draait al héél wat jaren mee in de armoedebestrijding in Antwerpen Noord en onderscheidde zich daarbij in het mondig en weerbaar maken van mensen. En dat niet zomaar in het voorbijgaan, maar al achttien jaar aan een stuk. Hij koppelt een geweldige dossierkennis aan ideologische diepgang en een grote ernst en werkkracht. Met Filip in de gemeenteraad zouden die twintig procent Antwerpenaren die onder de armoedegrens leven eindelijk een politieke stem van formaat krijgen. SP.a Rood gaat dan ook voor een zetel voor Filip in de gemeenteraad.

’s ochtends bij de eerste “afzet” pamfletten gaan uitdelen aan het “kot” van de dokwerkers is als socialist een soort “thuiskomen”. De sfeer is er warm, vriendschappelijk en met een dokwerker kan je op een serieuze manier discussiëren over politiek. Slechts een enkel van onze honderden folders belandt op de grond. Frank wordt door de dokwerkers op handen gedragen als een echte, een eerlijke, ene van ons.

Dezelfde appreciatie en erkenning viel ons te beurt aan de TotalFina raffinaderij. Dat is dan weer de grote verdienste van de Vonk-component van deze campagne. Vonk volgt het syndicalisme in de petroleumsector reeds jaren op de voet en raakte er ook bekend via solidariteitscampagnes met Mexicaanse en Venezolaanse petroleumarbeiders.

Op de eerste dag van deze warme herfst verschenen we ’s ochtends om vijf uur ook aan de poorten van Opel met een dozijn militanten, om de grote toestroom van arbeiders via de twee poorten aan te kunnen. Bij Opel is SP.a Rood vooral gekend via ABVV vakbondsafgevaardigde Jan Kruyniers, die op de 22e plaats staat voor de districtsraad in Antwerpen.

Ook Agfa-Gevaert, Hansen Transmissions (Staf Van Lint en André Van Ekelenburg komen op in Edegem), Crown Cork en enkele drukkerijen staan nog op de lijst van de te bezoeken bedrijven, en ook de Antwerpse stadsdiensten waar SP.a Rood vertegenwoordigd is door een reeks prominente ACOD-vakbondsafgevaardigden waaronder Peter Vertonghen, 9e op de districtsraadslijst voor Ekeren..

SP.a Rood is zowat de enige politieke organisatie die een “gemeente-overschrijdend” pamflet uitdeelt aan de fabriekspoorten, in een samenwerkingsverband tussen al onze kandidaten in de regio Antwerpen. Er zijn trouwens ook provincieraadsverkiezingen, en daarvoor voeren we campagne voor en samen met de dieprode Lydia De Ridder.

Weinigen in SP.a-kringen durven nog aan de fabriekspoorten verschijnen. Hoe zou dat komen?

De markt op het Sint Jansplein kleurt weer rood als Frank Hosteaux, Angèle Kerstens (21e kandidaat in het district Antwerpen) en hun gevolg zijn intrede doet. Het is handen schudden, bekenden groeten en schouderkloppen alom. De tijd dat deze markt het exclusieve jachtterrein van De Winter & Co. was, is voorbij. Hetzelfde met het zogezegd “problematische” De Koninckplein: SP.a Rood is er de enige groep die er een verkiezingsmeeting durft en kan organiseren!

Ondertussen flyeren de kameraden van Vonk de Antwerpse hogescholen die deze week aan een nieuw academiejaar begonnen. Niet hip doen met gadgets zonder inhoud op Laundry Day, maar een uitnodiging van de SP.a Rood kandidaten voor de RTBF-documentaire “La face cachée du VB” op 22 september.

In Deurne Noord, het zwarte gat van Antwerpen, zijn we in de brievenbussen aanwezig met 10.000 pamfletten die inspelen op zeer concrete en lokale verwezenlijkingen van onze kandidaten (Patricia Rillaers en Pascale Wils, twee zetelende districtsraadsleden voor Deurne) in samenwerking met actieve en alerte buurtbewoners. SP.a Rood staat immers voor participatieve democratie, en niet voor beroepspolitici die zes jaar op eigen houtje eens gaan beslissen wat goed is voor de mensen.

Onze flyers waaieren nu ook al uit over het Antwerpse stadscentrum en ook Borgerhout staat nog op het programma. Kortom, SP.a Rood is overal aanwezig daar waar de partijcampagne en zéker de presidentiële campagne van de burgemeester het laat afweten.

Campagne, campagne, campagne? Tegen wie zeg je het…

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken