Vandaag heft het partijcongres een nieuwe voorzitter op het schild. Het congres doet mij denken aan het ideologische congres van Frank Vandenbroucke begin december 1993. Vlak na de stakingen tegen het globaal plan dat wij als partij met zijn allen mee goedgekeurd hebben. Wij bekeerden ons toen tot het ethisch socialisme als ideologie van de actieve welvaartstaat. Maar we zwegen over de algemene staking van de drie vakbonden. Tegen een regering met socialisten. Want wij wilden de burger overtuigen om de Maastrichtnormen te halen en via Europa een oplossing te vinden voor de werkloosheid en de sociale zekerheid.

Omdat ik onlangs met kameraad Georges Debunne en kameraad Lode Van Outrive een verzoek heb ingediend in het Vlaams Parlement voor een tegenstrijdig debat en een raadpleging van het volk rond de EU-grondwet, komen journalisten en vakbonders mij opzoeken met de vraag wat mijn mening is vandaag.

Met pijn in het hart stel ik vast dat de SP.a zich vervreemd heeft van haar natuurlijke basis, het syndicalisme. Luk Vanderkelen, hoofdredacteur van het Laatste Nieuws belde mij de dag voor de staking van het ABVV. Ik druk hier op de achterkant van dit schrijven mijn woorden af en ik betreur dat onze partij heeft meegedaan aan de antisyndicale hetze die in de media en in patronale kringen hoogtij heeft gevierd. De ABVV-staking werd door de basis van het ACV en ACLVB gesteund, alsook door het merendeel van onze bevolking. Waarom dan niet door de Spa-leiding???

Met pijn in het hart stel ik vast dat de SP.a zich zonder debat en zonder enige consultatie van haar leden heeft uitgesproken voor de EU-grondwet. Ik hoor in mijn streek, bij de arbeiders en bij de gewone man en vrouw in de straat andere geluiden over Europa dan in de partij. Vandaag worden inderdaad begrotingen in evenwicht ingediend en is de euro een feit. Maar zijn er nog altijd meer dan 600.000 werklozen en zijn de armen armer en de rijken rijker.

Met pijn in het hart ben ik ingegaan op de vraag van vakbonders uit het Limburgse om aan te sluiten bij hun actie hier aan de ingang van het congres. Deze militanten, delegees en secretarissen van het ABVV maken voor mij het verschil met het congres van 1993. Zij vertegenwoordigen al hetgeen waar een socialist vandaag voor moet staan. Zij keren hier aan de ingang van het congres de partij de rug toe en ik kan niet anders dan met hen hetzelfde doen om te redden wat er te redden valt van het socialistisch gedachtegoed. En te beletten wat belet moet worden... de 14° zwarte zondag op rij.

Jef Sleeckx voormalig federaal parlementslid, mede-indiener verzoekschrift EU-grondwet. Reacties welkom:

Jef Sleeckx, Vinkenstraat 7 2400 Mol tel. 014/31.41.00 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken