Op 25 augustus greep in Gent de druk bijgewoonde crematie plaats van Agnes Lamoen. De Gentse arbeidersbeweging, in zijn vele schakeringen, nam afscheid van Agnes die op 18 augustus overleed aan kanker.

Agnes, die haar Antwerpse tongval nooit verloor, was soms een buitenbeentje in die arbeidersbeweging. Een van de weinige Dolle Minas die het feminisme als fabriekarbeidster kwam versterken. Vrouwelijke hoofddelegee in een metaalfabriek met overwegend mannen. We herinneren nog de dagenlange staking die ze mee hielp leiden in Arbed Gentbrugge. Maar ook als bruggepensioneerde en gepensioneerde bleef ze actief tot dit jaar op de Gentse Feesten, waar voor vrouwen te weinig plaatsen zijn om te plassen... Ze was ook onafhankelijke kandidaat op de SP.a-lijst voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Vorig jaar hielp ze nog handtekeningen ophalen tegen de neoliberale Europese grondwet.

Maar onze stad zal vooral deze kameraad missen die je vroeger onafscheidelijk van haar hondje overal tegenkwam waar iets leefde in Gent. Ze kreeg alom respect en vriendschap, in alle geledingen van de arbeidersbeweging waar ze steeds aan de linkerflank te vinden was. Onze deelneming voor haar familie en zeer trouwe vrienden.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken