Begin juli start de komkommertijd. Dan iets organiseren is niet makkelijk. Gezinnen vertrekken op vakantie, studenten zijn afgepeigerd door de examens, het is Werchter en dit jaar ook nog eens de kwartfinales van het WK voetbal. Wie wil nu Engeland-Portugal en Brazilië-Frankrijk missen voor paella?

Toch bleken verschillende hevige voetbalfans op zaterdag 1 juli bereid deze wedstrijden te missen – of hun video in te stellen en hopen dat niemand de uitslagen verklapt – voor de revolutionaire paella van de Vonk in Antwerpen. Voor de niet-liefhebbers van voetbal mag het raar klinken, maar dit feit alleen al maakt de Vonk-paella revolutionair.

Over heel de avond kwamen 73 mensen proeven van de paella revolucionaria à la Jos. Ze kwamen voornamelijk uit Antwerpen en omstreken, maar ook uit Gent, Leuven, Mol, Genk, Brussel en zelfs Nederland. Alle leeftijden waren present. Jonge vonkisten, getrainde kaders, kleine pagadders en mensen die zich al lang niet meer kunnen herinneren wanneer de eerste rimpel in hun gezicht verscheen. Naast verscheidene syndicalisten zagen we ook een delegatie van SP.a Rood en van Pax.

Te oordelen naar de reacties was de paella revolucionaria duidelijk een omwenteling in de smaakzin. De vegetarische versie met cashewnoten en veggieworsten was verdacht snel verdwenen, wat ons doet vermoeden dat enkele verstokte carnivoren tijdelijk hun principes opzij hebben gezet. Het dessert mocht dan al meer doordeweeks zijn, toch zorgden de frisco’s en watermeloenen voor een aangename afkoeling op deze bloedhete dag. De drank verkochten we tegen democratische prijzen (wat uiteraard niet wil zeggen dat de aanwezigen daar bij meerderheid over konden stemmen!).

Ook de cocktails waren trouwens revolutionair. De Venezuela Libre leek verdacht veel op de Cuba Libre, natuurlijk niet met Bacardi maar wel Havana Club. Anderzijds hadden weinig of geen aanwezigen al ooit geproefd van de Summer Revolution, een mix van rum, fruitsap, grenadine, gele limonade en limoensap. Een kameraad had dit drankje opgesnord in haar cocktailboek. Het is weinig waarschijnlijk dat de bedenkers van deze mix een zelfde begrip hebben van ‘revolution’ als Vonk. Mogelijk gaat het hier om een hippe naam die vooral goed verkoopt in de zomer. Toch lieten de revolutionairen zich daar weinig door storen en ging de Summer Revolution vlotjes van de hand.

Uiteindelijk bereikten we nog een revolutionair doel van deze avond: de kas van het marxisme sponsoren zodat we financiële middelen hebben voor onze campagnes. De opbrengst met aftrek van alle kosten was 669,69 euro. Daar bovenop kwam nog 124 euro van onze politieke stand, waar we naast ons blad veel materiaal over Venezuela verkochten maar ook historische werken zoals brochures over de Commune van Parijs en het boek ‘Bolshevism: the road to revolution’. Niet alleen het lichaam werd dus gevoed, de geest kreeg eveneens zijn portie vakantievoer. We zouden kunnen zeggen: een gezonde geest in een gezond lichaam. Hoewel sommigen dat de volgende dag betwijfelden...

iets drinken in afwachting van
iets drinken in afwachting van

iets drinken in afwachting van

het Zweeds spel Kube
het Zweedse spel Kube

het Zweeds spel Kube

ons blad Vonk plooien
ons blad Vonk plooien

ons blad Vonk plooien

de koks
de koks

de koks

de koks

de koks

de koks

wachten op het eten
wachten op het eten

wachten op het eten

aanvallen!
aanvallen!

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken