De Cape Henry is een zéér groot roll-on roll off troepentransportschip van 21.747 bruto registerton. De Cape Henry ligt afgemeerd aan kaai 1241 van de Antwerpse haven. Dat is de roll-on roll off terminal in de Waaslandhaven op Antwerpen Linkeroever die voor en tijdens de aanval op Irak werd gebruikt om Amerikaans legermaterieel vanuit Duitsland naar de Golf te brengen.

De Cape Henry komt uit Suda Bay, dat is een Amerikaanse marinebasis op het Griekse eiland Kreta. Waarschijnlijk deed het schip daar een tussenstop op zijn terugweg vanuit de Golf naar Europa. Dit wijst erop dat het schip legermaterieel terugbrengt van het Amerikaanse vijfde legerkorps. In ons vorig artikel legden we uit dat dit Amerikaanse legeronderdeel ondertussen een jaar in Irak is en dat het wordt afgelost door andere eenheden. Ook de zware aanvalswapens van dit korps keren terug en worden vervangen door lichtere voertuigen.

Protestactie aan het Steen

Het Antwerps Anti-Oorlogscomité(AAOC) dat ontstond in het begin van het jaar tijdens de acties tegen de oorlog roept op tot een protestwake aan het Steen in Antwerpen (op de kaai aan het einde van de Suikerrui).

Dit protest zal doorgaan op dinsdag 18 november om 17.30 uur.

Wij protesteren tegen het voortdurende gebruik van de Antwerpse haven als logistiek platform in dienst van het Amerikaanse leger. Want zo blijft Antwerpen nu en in de toekomst fungeren als doorvoerhaven in dienst van Amerikaanse oorlogen, ongeacht het voornemen van de Belgische regering om de verdragen die hierover werden afgesloten te herzien.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken