De militanten van het ABVV bij het pralinebedrijf Godiva in Brussel zijn terecht trots. Dit is hun tweede stakingsdag tegen de verlenging van het brugpensioen en weer ligt het bedrijf helemaal plat. In gemeenschappelijk vakbondsfront. Het neveneffect van de mobilisatie sinds 7 oktober is dat ze bij het afsluiten van de bedrijfs-cao nieuwe voordelen hebben weten uit de wacht te slepen.

“We verhogen onze geloofwaardigheid op die manier”, stelt een delegee. Zo’n 90 arbeiders (vooral vrouwen) van de rode vakbond nemen straks ook deel aan de megabetoging. Op een bedrijf van 300 arbeiders kan dat tellen. Die strijdbaarheid wordt opgemerkt in de gemeente. Verleden week kwamen leerkrachten uit een nabijgelegen school de bedrijfsdelegees om hulp vragen voor de versterking van hun piket.

“Er wordt nu veel gesproken over de definitie van ‘zwaar werk’. Wel, wij werken hier echt hard hoor! Onlangs maakten wij een kleine studie met de vakbond. Onze vaststelling was dat de productiviteit hier in tien jaar tijd met 18 procent is verhoogd. Die stijging is volledig aan het verhoogde werkritme te wijten.”

Of deze stakingsdag de regering zal doen plooien? “Persoonlijk ben ik sceptisch. Niet dat deze staking niets uithaalt. Maar ik denk dat we hierna niet gaan kunnen stoppen met actie voeren.”

Bij de vraag wat de ABVV-ers van de socialisten in de regering verwachten, is de reactie prompt: “Dat ze eindelijk sociaal worden, want de vakbondsbasis is duidelijk ontgoocheld in de houding van de socialistische ministers!”

Lees ook het verslag over het piket op 7 oktoberhet verslag over het piket op 7 oktober.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken