Woensdag 15 januari verzochten de Verenigde Staten de NAVO om steun. Het betreft meer bepaald "logistieke steun aan landen die individueel beslissen om mee te stappen in een oorlog tegen Irak", aldus De Standaard van 16 januari. Met andere woorden: het gaat om een vraag om logistieke steun aan een oorlog die niet gedekt is door een VN-mandaat.

Niet dat dit laatste voor ons en andere anti-oorlogsactivisten veel verschil uitmaakt. Wij zijn tegen de oorlog, mét of zonder mandaat. Maar voor heel wat politieke krachten in Europa is dat verschil essentieel. Zelfs Patrick Janssens, voorzitter van de SP.a, schermt vaak met het argument dat de oorlogsvoorbereidingen van cruciaal belang zijn voor de geloofwaardigheid van de VN, en dit is ook het standpunt van Buitenlandse Zaken.

Dit argument houdt enkel steek als je het omkeert: oorlogsvoorbereidingen zonder VN-mandaat ondermijnen de geloofwaardigheid van die organisatie. En dat is exact wat er momenteel gebeurt.

Het is ook vrij hypocriet dat de Amerikanen nu pas vragen om te kunnen beschikken over onze havens. En dat terwijl Antwerpen ondertussen al maanden een halve oorlogshaven is. Het is dankzij de volgehouden alarmfunctie van de Shipspotters én de moedige beslissing van Freddy Willockx, burgemeester van Sint-Niklaas, dat heel de zaak uiteindelijk boven water is gekomen. Zoniet hadden de Amerikanen getracht om in alle discretie hun wapens door de Schelde te sluizen.

Neem deel aan onze acties, sluit aan!

Maar het werk van de Shipspotters is niet voorbij, integendeel. Het is immers duidelijk dat we nood hebben aan een échte anti-imperialistische beweging. In feite wordt ons land openlijk gekoloniseerd door Amerikaanse imperialistische belangen. Om dit een halt toe te roepen is er véél meer nodig dan met tachtig mensen op een sluis te gaan staan. En een progressieve anti-imperialistische beweging moet ook de moed hebben om afstand te nemen van een gruwelijke dictatuur zoals die van Saddam Hoessein in Irak. Om opportunistische redenen gebeurt dat vaak niet.

We roepen de talrijke bezoekers aan onze website dan ook op om zich concreet te engageren in de anti-oorlogscomités en in Vonk als politieke beweging. Je kan onze acties ook financieel steunen door stortingen op rekeningnummer 001-1370273-30. We hebben dringend actieve inzet en geld nodig om onze acties verder te verbreden! U kan ons ook bereiken op het telefoonnummer (03)295 58 19 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ondertussen zullen we met onze nog bescheiden krachten alles doen om alle aspecten van betrokkenheid van België in de oorlog aan de kaak te stellen. Je kan je de komende dagen en weken blijven verwachten aan verdere onthullingen.

AWACS: een stuk Belgische technologie

Een van de zaken die de Verenigde Staten aan de NAVO-bondgenoten vragen is het ter beschikking stellen van AWACS-vliegtuigen. Dit zijn in feite vliegende radarinstallaties. De AWACS-apparatuur wordt doorgaans gemonteerd op B-52-toestellen. Dit zijn de types vliegtuigen die door de Amerikanen gebruikt worden als zware strategische bommenwerpers. Zij waren actief in de bombardementen op Vietnam en recenter ook in Afghanistan.

Een groot aantal essentiële componenten van de AWACS-installaties worden gemaakt op de afdeling ‘Space & Defense’ van Alcatel Antwerpen. Deze afdeling is gevestigd in de fabriek van Hoboken, aan de Berkenrodelei 75.

Antwerpen en België zijn dus niet alleen betrokken in deze smerige oorlog via de havens. Meer informatie de komende weken, op deze website.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken