Eén van de vele kwakzalfjes die deze regering de afgelopen jaren aan de wonde van de werkloosheid heeft gesmeerd is het PWA-systeem (Plaatselijke Werkgelegenheids Agentschappen), de befaamde lokale klusjesdiensten waar werkzoekenden zich "vrijwillig" kunnen inschrijven en aldus een stuiver kunnen bijverdienen bovenop hun stempelgeld. Onlangs formuleerde de Raad van State al ernstige bedenkingen bij de PWA’s: de Raad meent dat de overheid bijzonder streng moet toezien dat de PWA’s geen reguliere tewerkstelling gaan verdringen en erkent daarmee het gevaar waarop de vakbonden al van bij het begin van het hele circus hebben gewezen. Maar ook over de zogenaamde "vrijwilligheid" kunnen we ons serieuze vragen stellen. Hiervan getuigt volgende brief die een "PWA-er tegen wil en dank" schreef aan een uitzendkantoor, hierna "X-Interim" genoemd. Betrokkene zal zelfs inkomensverlies lijden door zijn nieuw stauut als PWA-er omdat hij in het verleden ondanks alles toch nog méér kon werken voor X-Interim dan hij nu zal kunnen werken via PWA:

"Sinds september 1998 ben ik werkzaam als PWA-werker in de Stad Antwerpen. In september 1997 wou de Stad Antwerpen mij voor het eerst als PWA-werker actief zetten, maar toen koos ik voor X-Interim en was ik ervan overtuigd nog meer voor X-Interim te kunnen werken.

De laatste maanden kwam ik minder en minder aan de bak als interimair bij X-Interim en moest ik in september van dit jaar een beslissing nemen.Nadat ik een nieuwe uitnodiging had gekregen voor PWA, WEP+ en Smetbanen voelde ik mij uiteindelijk gedwongen één van de drie mogelijkheden te kiezen. Na een informatievergadering stelde men mij persoonlijk voor om PWA-werk te doen, uiteindelijk heb ik dan gekozen voor PWA-werk.

De RVA had mijn werkloosheidsgegevens doorgegeven aan de PWA-dienst van Antwerpen omdat ik volgens de RVA in aanmerking kwam voor PWA-werk.Ook omdat ik de laatste twee jaar geen vijf volle weken achtereenvolgend interimwerk heb gedaan. Het was te gevaarlijk om dat aanbod voor PWA-werk te negeren, dus voor de veiligheid heb ik gekozen voor PWA-werk.

Het is inderdaad niet verplicht PWA-werk te aanvaarden, WEP+ en Smetbanen zijn wél verplicht volgens de Minister Miet Smet in een radio-interview een tijd geleden.

De PWA-dienst van Antwerpen heeft een tekort aan PWA-werkers en hebben mij aangeraden toch PWA-werk te doen omdat de RVA kandidaten voorgesteld heeft. Als alleenstaande ben ik te kwetsbaar voor maatregelen van de RVA en is de kans groot dat ik mijn uitkering zal verliezen.

Tijdelijk zal ik afscheid nemen van X-Interim. Na lange jaren interimwerk bij X-Interim ben ik er niet in geslaagd lange werkopdrachten te krijgen omdat ik hoogstwaarschijnlijk niet voldoende geschoold ben. Andere interimkantoren zoals Y-Interim en Z-Interim hebben mij helemaal niet aan het werk kunnen zetten waarschijnlijk door mijn onvoldoende ervaring.

Ik wil niet helemaal afscheid nemen van X-Interim. Volgens mij is het beter een paar maanden verder te werken als PWA-werker en alles eruit te halen wat erin zit om dan in september 1999 opnieuw voor de keuze te staan: meer actief zijn voor X-Interim of opnieuw PWA, WEP+ of Smetbanen, of een vaste job proberen te vinden door een eventuele opleiding te gaan volgen bij de VDAB."

Wie beweert er nu nog dat de werklozen niet gemotiveerd zijn?

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken