Onlangs kwamen we dankzij het internet in contact met Brecht De Smet, een scholier uit Oost-Vlaanderen. We vroegen hem toestemming om delen van zijn correspondentie te publiceren. Behalve het feit dat Brecht over een heel vlotte pen beschikt, heeft hij inhoudelijk ook heel wat in zijn mars. Maar de belangrijkste reden dat we zijn schrijfsels willen publiceren is omdat hij, net zoals vele andere linkse jongeren en activisten, zich vaak 'geïsoleerd' voelt ten opzichte van medescholieren of studenten.

Een school staat nu eenmaal niet buiten de maatschappij. En in de samenleving is het nu eenmaal de regel dat in 'normale' omstandigheden de overgrote meerderheid van de bevolking zich niet bezig houdt met politiek. Maar wanneer de omstandigheden 'abnormaal' worden, zoals bij stakingsbewegingen of in extreme gevallen tijdens prerevolutionaire of revolutionaire valt bij al die zogenaamd apolitieke mannen en vrouwen hun dagelijkse sleur van de schouders, maakt hun bewustzijn een enorme stap vooruit en kunnen mensen als Brecht een gigantische rol spelen… op voorwaarde dat ze georganiseerd zijn in een politieke tendens als Vonk met duidelijke perspectieven en een duidelijk programma voor maatschappelijke verandering. Here we go Brecht.

________________________

Ik ben BDS uit Bassevelde - ergens in Oost-Vlaanderen, nabij Eeklo - en heb jullie adressen doorgekregen van: Jordi Martorell, In Defence of Marxism website; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hij raadde mij aan om contact op te nemen met een paar gelijkgestemde zielen in België zelf, om in ‘t Nederlands te kunnen corresponderen. Ik zit in ‘t vijfde jaar Latijn-Grieks en ben de enige communist van de klas, of zelfs van de hele school. Het probleem is niet dat m’n dierbare klasgenootjes afwijzend staan t.o.v. het marxisme, het probleem is dat politiek in het algemeen hen niet erg veel kan schelen. Ik stoot daar dan ook op een muur van onbegrip en onwetendheid: de meesten kennen het woordje "communisme" wel van de geschiedenislessen en zo, maar verder reikt hun oppervlakkige kennis niet. Ik neem het hen ook niet kwalijk, het enige dat ik hen probeer bij te brengen is een kritische blik t.o.v. onze huidige maatschappij, t.o.v. het heersende materialisme en kapitalisme. Affein, tot zover mijn "voorstelling".

Toen ik Humo van 27 februari doorbladerde zag ik tot mijn grootste verbazing een interview met Kris Merckx van de PvdA. Natuurlijk begon ik het artikel meteen te lezen maar mijn aanvankelijke nieuwsgierigheid sloeg weldra om in verbijstering en afgrijnzen. Ik twijfel absoluut niet aan de goede bedoelingen van de heer Merckx maar hij is wat ik noem een ‘communist met oogkleppen’. Zijn pleidooi voor Stalin bijvoorbeeld is toch angstwekkend? Hoe kan je nu als rechtgeaarde communist iemand als Stalin verdedigen. Stalin die in wezen de grote verrader van de socialistische idee was, Stalin die een even grote fascist was als Hitler zelf, Stalin die de staat omvormde tot zijn persoonlijk repressieapparaat. Merckx reageert zonder het te beseffen als de huidige neo-nazi’s die de Holocaust proberen te relativeren of zelfs te ontkennen. ‘Hooguit één miljoen mensen’ beweert hij, alsof dat er niet genoeg zouden zijn, en in feite waren het er veel, véél meer. Inderdaad, Stalin heeft geholpen bij de ondergang van het fascisme en hij heeft Rusland opgebouwd tot een supermacht, MAAR, hij heeft het socialisme verkracht en het ideaal vernietigd. In plaats van te reageren tegen de beschuldigingen van de interviewer (bv dat stalinisme helemaal geen socialisme was, slechts de dekmantel voor de tirannie van enkele gestoorde dictators als Pol Pot, Stalin, enz), probeert hij deze verderfelijke uitwassen te verdedigen. Onze maatschappij deugt niet, ze is rot tot op haar diepste fundamenten, OK, maar vertel me nu niet dat het in China en het huidige Kongo allemaal rozengeur en manenschijn is (hier komen de oogkleppen weer)! En daarbij, geen enkele serieuze marxist durft China een echte socialistische maatschappij noemen. China is een log, corrupt, bureaucratisch monster dat balanceert op de rand van het kapitalisme, zoals de Sovjetunie in haar laatste dagen. Het is duidelijk dat hij ook Mao heel hoog in zijn bloed-rode vaandel draagt. Mao heeft in China gedaan wat Stalin in de USSR voor de industrie heeft gedaan, en dat was niet niks, dat geef ik toe. Maar als de "Grote Sprong Voorwaarts" en de "Culturele Revolutie" geen uitgesproken tekenen van incompetent leiderschap zijn…

Nog een probleem bij de PvdA is dat, als ze aan de macht komen (wat niet voor morgen is), ze van België een soort van Noord-Korea, Cambodja of Cuba willen maken. Met alle respect voor Cuba, maar ik ben er persoonlijk van overtuigd dat alleen een "Europese Volksrepubliek" kans heeft op slagen. Waarom? Een simpel embargo van de door ons omringende landen doet ons al na één week capituleren. Het kan gewoon niet. Een omwenteling moet op grote schaal gebeuren. (…)

Tot slot nog een woordje over VTM, heer Merckx; in een communistische maatschappij is er geen nood aan reclame zoals we die nu kennen en verdwijnt een commerciële zender dus vanzelf. Probeer u dus een beetje in te tomen voor u van alles en nog wat begint te verbieden.

Mijn kijk op de PvdA is na dit artikel totaal veranderd. Ze lijkt mij een groter gevaar voor de samenleving dan het Vlaams Blok omdat in zijn naam van de Goede Idee in staat is de samenleving tot een echte dictatuur te herleiden, géén dictatuur van het proletariaat. Het is jammer dat dit artikel weer heeft bijgedragen tot het verkeerde beeld dat mensen hebben over het communisme…

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken