Van begin oktober tot vorige week lag in de Eemshaven (Groningen) de SS Major Stephen W. Pless afgemeerd. Het gaat hier om een militair bevoorradingsschip van de Amerikaanse marine, dat normaal gezien in het oosten van de Middellandse Zee is gestationeerd en via een particulier contract wordt ingezet door het Military Sealift Command.

Net zoals de schepen die vroeger in Antwerpen gesignaleerd zijn, is de Pless voorzien van een roll-on/roll-off systeem waardoor het makkelijk kan laden en lossen in kleinere havens. In 1999 kwam al aan het licht dat de Eemshaven dient als doorvoerhaven voor het Amerikaans leger voor conflicten in Europa en het Midden-Oosten. Sinds 18 oktober ligt een tweede Amerikaans marineschip afgemeerd in de Groningse haven, de SS SGT Matej Kocak.

In ons dossier over het gebruik van de Antwerpse haven door het Amerikaans leger (zie 17/10/02 op deze website), analyseerden wij als volgt:

“De ‘Mobility Requirements Study’ (MRS) adviseerde ondermeer de bouw van bijkomende logistieke schepen, de LSMR’s of ‘Large Medium Speed Roll-On/Roll-Off Ships’. Acht van deze schepen worden momenteel gebruikt voor ‘prepositionering’, het permanent op zee houden van grote hoeveelheden militair materieel in de buurt van potentiële of acute conflicthaarden (het Army Prepositioning Afloat of APA programma). De andere elf moeten instaan voor het snelle transport van bijkomende versterkingen vanuit de Verenigde Staten of vanuit Army War Reserves (AWR’s) die buiten de Verenigde Staten worden opgeslagen. Eén van deze AWR’s, namelijk AWR-2 bevindt zich in Europa en is verdeeld over zes locaties: Brunssum, Coevorden, Eygelshoven en Vriezenveen in Nederland, Bettembourg in Luxemburg en Zutendaal in België.”

Hoewel Nederlandse activisten niemand hebben zien laden of lossen, waren er duidelijk grote containers aan boord. Waarschijnlijk is het schip dus in het Noordzeegebied om materieel uit Nederland en Duitsland te laden in voorbereiding tot de oorlog tegen Irak. De Nederlandse vredesorganisatie VD Amok weet te vertellen dat in januari militaire apparatuur uit depots in Brunssum en Vriezenveen werd opgehaald en getransporteerd door het Oekraïense schip Balakleya via de haven van Antwerpen (opnieuw een bevestiging van ons dossier).

Vorige week interpelleerde Harry van Bommel van de Nederlandse SP in het parlement de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Hij wilde weten welke goederen vervoerd worden en vanwaar die goederen komen, aangezien “faciliteiten voor oorlogsvoorbereidingen bieden, medeplichtig maakt.” Bovendien stelde hij de vraag of op dit transport de regels voor vervoer van gevaarlijke goederen van toepassing zijn en wie daarop toeziet. Allemaal vragen die wij ook opwerpen omtrent het gebruik van de Antwerpse haven.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken