Vorige week donderdag meldde Le Soir dat minstens twee geheime vluchten van de CIA de luchthaven van Deurne (Antwerpen) hebben aangedaan. De Antwerpse haven is al een belangrijke doorvoerhaven voor Amerikaans militair materieel, zoals wij in 2002 onthulden (zie Shipspotting: Een dossier over het belang van de Antwerpse haven voor de Amerikaanse veldtocht tegen IrakShipspotting: Een dossier over het belang van de Antwerpse haven voor de Amerikaanse veldtocht tegen Irak). Ook de Oostendse luchthaven werd ingeschakeld voor de oorlog tegen Irak (lees o.a. Wordt de Oostendse luchthaven een oorlogsluchthaven?Wordt de Oostendse luchthaven een oorlogsluchthaven?).

In 2002 schreven we reeds over Deurne: “De CIA en het Amerikaanse State Department tenslotte huren permanent een groot magazijn behorend aan een verhuismaatschappij te Deurne. Dit magazijn is een draaischijf voor het transport van wagens en huisraad van Amerikaanse diplomaten en agenten van de CIA.”

Nu blijkt opnieuw dat Deurne een draaischijf is van de CIA. Volgens Le Soir is een CIA-vliegtuig van het type Gulfstream III in 2002 niet per toeval twee keer via de luchthaven van Deurne gegaan. Ze concluderen: "Het toestel is in beide gevallen niet geland om opnieuw vol te tanken en de reis voort te zetten. Het vliegtuig is geland op de korte piste van die luchthaven, die weinig gebruikt wordt, omdat men daar wou zijn."

In een persbericht dat SP.a Rood, de nieuwe linkerzijde in de SP.a, zaterdag verzond, staat te lezen: “SP.a Rood is niet verbaasd over de CIA-vluchten op de luchthaven van Deurne. De beweging onthulde op haar bijeenkomst immers de aanwezigheid van een CIA-magazijn in Deurne, van waaruit de dispatching gebeurt van het materieel van CIA-agenten over heel de wereld. België, en vooral Antwerpen, is een draaischijf van illegale Amerikaanse militaire- en spionageacties in de wereld. SP.a Rood hekelt de laffe houding die de SP.a aanneemt ten opzichte van de NAVO, en vindt dat België dit militair bondgenootschap moet verlaten.”

De betrokken firma heeft een langlopend contract met de Amerikaanse diplomatie en de CIA. In Deurne hebben ze een magazijn vol spullen van de CIA, waaronder auto’s met geblindeerde ruiten, computers enzovoort. De firma zorgt dat al dit materiaal ‘gedispatched’ wordt over heel de wereld, aangezien CIA-agenten regelmatig van basis veranderen.

Belgische havens en luchthavens blijven een draaischijf in de bezetting van Irak. In aanloop naar de betoging van 19 maart tegen de bezetting van Irak herhalen wij onze eis: Belgische (lucht)havens wapenvrij!

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken