Gehoord aan de toog van ’t Faboert. “Zie ons hier staan. Verleden week voor de grote betoging van de vakbonden waren we een onbekende groep van een handjevol mensen. Nu halen we de nationale pers en krijgen we steun vanuit het hele land”, vertelde een duidelijk opgetogen basismilitant van de SP.a.

Een dertigtal socialistische miltanten, een mooie doorsnede van de arbeidersbasis van de partij, hield gisteren SP.a Rood boven de doopvont. Gastheer van de dag is Frank Hosteaux, de socialistische militant, gekend om zijn strijd tegen de huisjesmelkers in de volksbuurten van Antwerpen. De toon is daarom onmiddellijk gezet. Hier, in deze buurten, onze buurten waar het hart van het volk leeft en waar er gestreden wordt tegen de armoede, voelen wij ons thuis.

De vergadering is doordrongen van enthousiasme en zelfvertrouwen. We snuiven er zelfs de geur op van de sociale strijd van de laatste weken. Erik De Bruyn, een van de initiatiefnemers van SP.a Rood, geeft een overzicht van het gedane werk en de talrijke positieve reacties diep in de partij. “Een tweehonderd mensen hebben ons al gecontacteerd. Het bestuur van SP.a Evere heeft besloten om als afdeling ons initiatief te steunen. SP.a Herent heeft het Generatiepact ook verworpen. Hetzelfde met de afdeling van Londerzeel. Verschillende leden van plaatselijke besturen steunen ons. Vandaag zijn hier mensen uit heel Antwerpen. Brussel is hier ook vertegenwoordigd.” Na het betoog van Erik wil er veel volk het woord. Een militant leest de titel van een artikel van De Standaard voor over SP.a Rood: “De schuchtere terugkeer van de dwarsliggers”. “Nee, dat is verkeerd, niet de schuchtere terugkeer maar de vastberaden terugkeer moet er staan”, zegt hij.

Het debat is intens. Er zijn weinig of geen negatieve tussenkomsten. Maar wel veel geestdrift. De militanten hebben allen hun verhaal over wat er allemaal de laatste jaren is misgegaan met de Socialistische partij. Jef Sleeckx, begint bijna fluisterend aan zijn bijdrage. Snel groeit het volume van zijn stem. “Wij moeten terug naar de basis. Indien onze achterban voor het Blok stemt is dat niet omdat de Vlaamse arbeider racistisch is. Nee de arbeiders zijn misnoegd. In de eerste plaats over het beleid dat nu gevoerd wordt met de medeplichtigheid van de top van onze partij.” Vakbondsafgevaardigden komen tussen: “Deze partij is niet van hen (de huidige leiding van de partij). Deze partij is van ons. We moeten ze weer opeisen.”

Tijdens de vergadering wordt de identiteitskaart van SP.a Rood aangevuld. De aandacht gaat echter vooral naar de uitbouw van de beweging. Een vakbondsdelegee uit een grote fabriek uit het Antwerpse praat zeer duidelijke taal. “Ik ga dat gewoonweg in mijn fabriek brengen. SP.a Rood zal onder de fabrieksarbeiders bekend gemaakt worden.” Ja, dat wordt de leidraad van de uitbouw van SP.a Rood. In de volgende weken zal SP.a Rood verschillende vakbondsdelegaties contacteren. “Wat Johan Vande Lanotte en de talrijke mandatarissen niet (meer) durven, gaan wij doen. Niet om het Generatiepact ‘uit te leggen’, maar om te luisteren naar wat de basis te vertellen heeft.” Beter nog. In tegenstelling tot de leiding van de SP.a zal SP.a Rood aan de piketten staan van de sociale conflicten die vandaag op talrijke plaatsen uitbarsten. Dat is zeer belangrijk. De rode socialisten zijn gegroeid uit de het arbeidersprotest en hebben daar hun ‘roots’. Het arbeidersprotest mist een politieke stem. SP.a rood wil hieraan beantwoorden.

De bestuursleden van de afdeling Evere op de vergadering, allen vakbondsafgevaardigde, dringen er op aan om meer afdelingen te winnen voor de standpunten van SP.a Rood. Dat zal gedaan worden. De rode socialisten zullen aan alle afdelingen vragen om uitgenodigd te worden om er ons standpunt uit te leggen. “Er moet weer debat, een echt debat komen in de socialistische beweging”, dringt een jonge militant aan. Ook worden de nodige voorbereidingen getroffen om tussen te komen op de provinciale vergaderingen volgende week waar de top het ‘Generatiepact’ komt ‘uitleggen’ aan de achterban. Een redactiecomité met een tiental militanten wordt samengesteld om de afspraken op te volgen. Geld wordt ter plaatse ingezameld om dit alles te financieren. SP.a Rood bruist duidelijk over van plannen. Wat opvalt is dat dit geen plotse en kortstondige emotionele oprisping is van de achterban tegen het Generatiepact. Veel grondigere vragen worden gesteld over het hele sociale en economische beleid van de SP.a-top. Dat beleid wordt mee in vraag gesteld met het verzet tegen het Generatiepact.

“Ontwaak verworpenen der aarde”, klinkt het bij het afsluiten van de stichtingsvergadering. Ja, nu is er echt emotie te merken bij de militanten. Later, in het holst van nacht krijgt Erik De Bruyn nog een telefoontje van een jonge socialistische militant die net over SP.a Rood had gehoord op de radio. “Kan ik daar ook bij aansluiten?” vraagt hij.

Neem contact op met SP.a Rood op 0479/79.13.89 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken