SP.a Rood, waarvan de coördinatiegroep op 18 januari in vergadering was, ondersteunt de strijd van de havenarbeiders tegen een liberaal Europa. De beweging voor linkse herbronning van de SP.a veroordeelt ook de snelrechtrepressie tegen de gearresteerde dokwerkers.

1. SP.a Rood is verheugd dat er op 16 januari 2006 duizenden havenarbeiders gestaakt hebben en in Straatsburg zijn gaan betogen om nogmaals hun verontwaardiging uit te drukken over een nieuwe poging van de Europese Commissie om de liberaliserende havenrichtlijn door het Europese Parlement te doen goedkeuren.

2. SP.a Rood is verheugd dat op 18 januari een grote meerderheid van EP-parlementsleden, waaronder ook – uiteraard – de socialistische fractie, het nieuwe ontwerp van havenrichtlijn verworpen heeft.

3. Positief is ook dat de tegenstemmers, en zeker de socialisten, hebben duidelijk gemaakt dat ze ook in de toekomst geen nieuwe poging zullen aanvaarden om dezelfde liberaliserende principes in het EP ter stemming te brengen.

4. SP.a Rood betreurt daarentegen dat de media zich nog maar eens vooral geconcentreerd hebben op de schermutselingen die in de marge van de betoging hebben plaatsgevonden – wat gezien de opgekropte verontwaardiging van de havenarbeiders nog gematigd was.

5. SP.a Rood betreurt ook dat de Franse politie, die zeer onhandig en paniekerig optrad, een aantal manifestanten heeft gearresteerd, waaronder 10 Belgen en dat de arrestanten als criminelen aan een repressieve snelrechtprocedure zijn onderworpen, waar straffen zijn uitgesproken die niet in verhouding staan tot de gepleegde feiten. Hierbij dient trouwens opgemerkt te worden dat – zonder een pleidooi te houden voor het gebruik van geweld – de arbeidersbeweging heel wat minder bereikt zou hebben als onze voorgangers altijd gekozen hadden voor brave en beleefde actievormen.

6. SP.a Rood roept dan ook op om de veroordeelde dokwerkers – die als personen ook financieel gestraft zijn – materieel te ondersteunen, waarvoor wij contact opnemen met de betrokken vakbonden (het rekeningnummer wordt onderaan vermeld).

7. Ten slotte herinnert SP.a Rood eraan dat binnekort ook weer de Bolkesteinrichtlijn in het Europees Parlement ter stemming wordt voorgelegd. Deze richtlijn is minstens zo ingrijpend en zo bedreigend voor het sociale Europa als de ontregeling van de Wet Major. SP.a Rood rekent erop dat een zelfde meerderheid ook op dit terrein de Europese Commissie weer “naar af” stuurt.

Voor meer informatie: Erik De Bruyn, gsm: 0479.79.13.89, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op vraag van vele havenarbeiders is er spontaan een SOLIDARITEITSACTIE ontstaan voor de families van de opgesloten havenarbeiders in Straatsburg.
U kan uw bijdrage storten op het rekeningnummer: 132-5049503-15
met vermelding: SOLIDARITEIT STRAATSBURG.
Waarvoor dank!

Lees meer op www.sp-a-rood.bewww.sp-a-rood.be.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken