Wij geloven niet dat de door de partijtop opgelegde kandidaat voorzitter er in zal slagen de socialistische kiezers terug te halen. Iemand die als interim voorzitter zweeg in het volle geweld van het generatiepact kan onze partij onmogelijk de juiste richting wijzen. Iemand die als kandidaat voorzitter enkel haar persoonlijke kwaliteiten aanprijst en wat visie betreft zedig wacht op wat haar mentor eind augustus op papier zal zetten zal nooit een sterke partijvoorzitter zijn.

De kiezer heeft onze partij nochtans voor een historische keuze gezet.

Ofwel gaan we nog verder op de door de kiezer afgewezen weg en volgen we het voorbeeld van de zieltogende, vis-nog-vlees-partij PvdA in Nederland. Dit zal ongetwijfeld de voorkeur zijn van een kandidaat voorzitter aangeduid door de partijtop.

Ofwel kiezen we voor het volkse socialisme van de SP in Nederland. SP Nederland keerde terug naar de basis van wat een socialistische partij moet zijn. Zij wist door haar heruitgevonden socialistische idealen en hard werken een succesverhaal op te bouwen. Dat is de keuze die SP.a Rood maakt.

Voor SP.a Rood moet aan de voorzittersverkiezing een grondig debat over de toekomst van de partij voorafgaan. Een debat waarin de inbreng van de leden naar waarde wordt geschat. Want zoals velen terecht opmerken moet sp.a opnieuw een ledenpartij worden. Velen weten meer dan enkelen. Het socialisme zal collectief zijn of niet zijn.

Van een nieuwe partijvoorzitter verwachten wij dat hij of zij de vertolker is van een radicaal hervormend socialisme waarin werkende mensen centraal staan in plaats van zij die riante inkomens uit aandelen en winsten halen; een socialist die opnieuw een hart brengt in de Vlaamse politiek – geen yuppie-emoties of stamboomsocialisme maar een hart onder de riem, een warm gevoel van vertrouwen voor iedereen die het slachtoffer is van sociaal onrecht, maatschappelijke verwaarlozing en economische machteloosheid.

Daarom zal SP.a Rood begin juli zelf een kandidaat-voorzitter naar voren schuiven.

www.sp-a-rood.bewww.sp-a-rood.be

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken