Maandagavond kwamen voor de distributiesector BBTK en LBC samen in het gebouw van het ACV in de Nationalestraat. Dit is geen vergadering tussen beide vakbondssecretariaten. Het is een echt gemeenschappelijk vakbondsfront, de militanten van LBC en BBTK zitten samen om de strategie te bespreken.

ABVV en ACV schoven de datum 8 december naar voor als actiedag tegen het Generatiepact. Want zelfs in aangepaste vorm blijft dit ‘pact’ een bundel asociale maatregelen. In Antwerpen sprongen de vakbonden van de Handel op deze kans om hun ongenoegen te uiten, en daar is een serieuze reden voor.

In de warenhuizen werken immers veel deeltijdsen, en zoals het er nu voorstaat kunnen die fluiten naar brugpensioen. Je zal immers een loopbaan van 38 jaar moeten voorleggen om nog op brugpensioen te kunnen gaan, maar halftijdse banen worden meestal ook maar als halve jaren geteld. LBC-secretaris Myriam Nevelsteen concludeert: “Ofwel zal het brugpensioen voor deze mensen verdwijnen, ofwel moet opnieuw kinderarbeid ingevoerd worden om toch nog aan voldoende jaren te komen!”

Vooral vrouwen werken als parttimers in de distributie. Het patronaat is daarvoor vragende partij. De maatregelen van het ‘Generatiepact’ wegen dan ook extra zwaar voor vrouwen, die deeltijdse jobs aannemen om daarbuiten nog veel werk te verzetten in het huishouden – of om de kleinkinderen op te vangen aangezien beide ouders steeds meer moeten werken. Regelmatig gaat het om alleenstaande vrouwen, die schrik hebben om het weinige dat ze hebben te verliezen en daardoor niet meer voor hun (klein)kinderen te kunnen zorgen. Wegens die angst zijn ze een makkelijke prooi voor bazen om de uitbuiting nog wat op te drijven. En nu wil de regering hun positie verder verzwakken. Generaties worden hier gepakt, niet alleen de vijftigers maar dus ook kinderen.

“Het patronaat zit te popelen om het Generatiepact te laten uitvoeren”, zegt Myriam Nevelsteen, “en toch zetten ze wekelijks oudere werknemers aan de deur, zonder dat ze hen een passende job willen geven, ondanks de jaren dienst voor het bedrijf.” De concurrentielogica van het kapitalisme zorgt dat mensen gedumpt worden als oud vuil. Ondanks die onmenselijkheid drijft het patronaat zijn arrogantie ten top. “Ze dreigen hun ‘engagementen’ terug te trekken uit het Generatiepact. Maar over welke engagementen spreken ze eigenlijk? Ze krijgen enkel voordelen, zoals extra loonlastenverlagingen!” Dat is de conclusie van de LBC-secretaris.

Daarom is de komende staking “een van de meest cruciale gevechten in de laatste twintig jaar”, drukt Georges Seclef, secretaris van BBTK Handel, de aanwezigen op het hart. Hij wil dat alle delegees zo breed mogelijk mobiliseren en geeft hen met zijn vurige speech het enthousiasme dat ze nodig hebben om anderen aan te zetten tot actie voor onze toekomst. “Als je nu donderdag vecht, dan kan je tenminste zeggen dat je gevochten hebt. Als delegee heb je die verantwoordelijkheid naar je militanten en je personeel.” Waar de vakbonden vastberaden naar voor komen, is er grote actiebereidheid.

BBTK en LBC willen van deze staking de grootste ooit maken in de distributiesector. Ze beseffen wat er op spel staat. Daarom stellen ze een groot actieplan voor, waarin niet alleen de warenhuizen dichtgaan waar de vakbonden sterk staan. Ook andere winkels zullen moeten sluiten. De winkelverantwoordelijken krijgen de keuze: ofwel gaat de winkel dicht met een piket, ofwel zullen de syndicalisten moeten gaan ‘winkelen’.

Delegees in de zaal benadrukken het belang van de vliegende piketten. Een groot deel van het personeel gaat immers wel akkoord met de acties, maar vrezen represailles van de baas. Daarom vragen ze een vliegend piket als excuus.

Vandaar dat BBTK en LBC zoveel mogelijk hulp vragen aan syndicalisten uit andere sectoren. In Antwerpen zal de staking in de warenhuizen donderdag zeker een van de centrale punten zijn in de strijd tegen het ‘Generatiepact’. Laat onze leuze dus zijn: “Full strength at the point of attack!” Kom de piketten van de Handel versterken!

Om 6 uur ’s morgens is het verzamelen blazen aan de volgende punten: BRICO depot Luchtbal, GB Lange Lozannastraat, BRICO – GB Schoten, BRICO – GB Burcht, BRICO – GB Borsbeek en BRICO Boomsesteenweg Wilrijk. Vanuit deze startpunten zullen ook vliegende piketten vertrekken. Een vakbondssecretaris is steeds verantwoordelijk voor de coördinatie van de acties.

Syndicalisten die de piketten willen versterken, kunnen best op voorhand contact opnemen met het secretariaat van BBTK Handel Antwerpen op 03/220.69.26. Zo kunnen de vakbonden zorgen dat er overal genoeg volk is en dat de meeste warenhuizen moeten sluiten.

Lees ook:

 • Strijd tegen het Generatiepact verder zetten met duidelijk en vastberaden actieplanStrijd tegen het Generatiepact verder zetten met duidelijk en vastberaden actieplan
 • Blijven staken tot de regering plooit of valt!Blijven staken tot de regering plooit of valt!
 • Weg met het Degeneratiepact: voor een socialistisch alternatief!Weg met het Degeneratiepact: voor een socialistisch alternatief!
 • Tijdschrift Vonk

  Layout Vonk 320 page 001

  Activiteiten

  Onze boeken

  Onze boeken