In 2003 bewezen de dokwerkers dat we door een aangehouden strijd mét grote mobilisaties zelfs het zogezegd onaantastbare Europa kunnen tegenhouden. Ze jaagden de europarlementsleden de daver op het lijf zodat de richtlijn voor de liberalisering van de havens er uiteindelijk niet doorkwam. Maar de kapitalistische EU blijft proberen.

Daarom hebben de havenarbeiders een eigen website met een petitie gelanceerd. Zij argumenteren daarop als volgt:

“De Europese havenarbeiders zijn een nieuwe strijd begonnen tegen de Europese havenliberaliseringsplannen. Ze hebben zich verenigd in één front en zijn meer dan ooit tevoren vastberaden om deze tweede aanval op hun werkgelegenheid te stoppen.

Deze tweede havenrichtlijn zou zelfafhandeling van scheepslading door bemanningsleden en niet opgeleide gelegenheidsarbeiders toelaten. Dit is in strijd met de conventie ILO137. Deze conventie bepaalt dat alle havenwerk moet worden uitgevoerd door erkende, opgeleide havenarbeiders. Een gelijkaardige havenrichtlijn werd vorig jaar na een succesvolle strijd door Europa afgewezen.

Als je de Europese havenarbeiders wilt steunen in hun strijd voor het behoud van hun job vragen wij je vriendelijk deze digitale petitie te ondertekenen en de link naar deze website door te sturen naar je vrienden en familie. Bedankt voor je solidariteit en je steun in onze strijd voor het behoud van onze jobs.”

Uiteraard steun wij deze eisen van de dokwerkers en vragen dan ook aan al onze lezers om de petitie te tekenen op Stop Ports Package 2Stop Ports Package 2.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken