De bekende staaldraadproducent Bekaert sluit zijn vestiging in het Antwerpse Hemiksem. In 2005 werden daar reeds 85 mensen aan de deur gezet, nu volgen de overige 264. Bovendien is het de tweede herstructurering bij Bekaert dit jaar. Eind juni maakte het management reeds bekend dat de staaldraadfabriek in Lanklaar, waar 136 mensen werken, gesloten zou worden en dat de productie in Waregem (150 mensen) zou overgeheveld worden naar Aalter en Zwevegem. Bij Bekaert werken in België in totaal 3.300 mensen, en meer dan 20.000 wereldwijd.

bekaert_pikketHet is ronduit schandalig dat nu te Hemiksem opnieuw de broodwinning van 264 werknemers wordt afgenomen, onaangekondigd en dan ook nog eens vlak voor de feestperiode. Mensen met 30 jaar dienst worden als vuilzakken aan de deur gezet. Nochtans werden de doelstellingen voor dit jaar met glans behaald en dat reeds in oktober. Er werd zelfs tweederde meer geproduceerd dan vooropgesteld. In 2008 draaide Bekaert Hemiksem 10,5 miljoen euro winst. Afgelopen zomer werd er zelfs nog aangeworven! Het ruikt er dan ook sterk naar dat de directie misbruik maakt van de economische crisis om, onverwacht en zonder het sociaal overleg te respecteren, deze drastische beslissing te nemen. Staaldraadproducent Bekaert realiseerde in de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,97 miljard euro. De winst steeg met 73 procent tot 126 miljoen euro. Onlangs opende Bekaert een bedrijf in Thailand waar dankzij een lage syndicalisatiegraad en heel wat slechtere leef- en werkomstandigheden nog meer centjes uit de onderbeschermde en rechteloze arbeiders valt te persen. Ceo Bert De Graeve en voorzitter baron Paul Buysse zullen er geen boterham minder om eten, integendeel.

Eerstdaags publiceren we een interview met een syndicaal afgevaardigde van het bedrijf. We willen nu echter al onze lezers oproepen om de kameraden in Hemiksem een hart onder de riem te steken. Tot 6 januari, waarop er opnieuw met de directie rond de tafel wordt gezeten, zullen de arbeiders elke dag piket houden. Tussen 9 en 19 uur is iedereen die z'n sympathie wil betuigen welkom aan de Heuvelstraat 184-186 te 2620 Hemiksem. Wie elders syndicaal actief is kan aan zijn/haar bedrijfsdelegatie voorstellen een solidariteitsbezoek te brengen. Dergelijke bezoeken zullen zeker op prijs gesteld worden, vooral wanneer het piket al weken aan de gang is. Het is van groot belang dat zo breed mogelijk geweten is wat er bij Bekaert gebeurt en dat we over de grenzen van centrales en verschillende vakbonden heen banden smeden want Bekaert Hemiksem is spijtig genoeg niet het enige bedrijf waar de directie het financieel kapitaal belangrijker vindt dan het menselijk kapitaal.