Dit is een persbericht van het Forum voor Vredesactie, de vredesorganisatie die bekend is van onder andere Bomspotting en samen met ons aan de basis ligt van het Antwerps Platform tegen Oorlog. Dit platform organiseerde de betoging van 12 februari tegen het gebruik van de Antwerpse haven door het Amerikaans leger. In tegenstelling tot heel wat andere vredesorganisaties doorziet het Forum voor Vredesactie de hypocrisie van de Belgische regering. Enerzijds stoere taal in de NAVO, maar anderzijds geen optreden tegen transporten op Belgische bodem in het kader van de NAVO. Vonk zou het echter nog iets duidelijker stellen: België uit de NAVO, de NAVO uit België. Geen vertrouwen in de manoeuvres van de Frans-Duits-Belgische as. Enkel vertrouwen in de massamobilisaties.

Persbericht

De voorbije week kregen meer dan 5000 in Duitsland gelegerde Amerikaanse soldaten het bevel naar de Golf te gaan. Daarnaast worden nog eens 2000 genietroepen als voorhoede voor andere troepen naar Turkije gestuurd. Een groot deel van hun materieel zal net als bij de vorige troepenverplaatsingen langs Antwerpen komen. De nieuwe transporten zullen blijven doorgaan tot maart.Het Forum voor Vredesactie protesteert tegen deze stilzwijgende ondersteuning van de Amerikaanse oorlogsopbouw. Het staat in fel contrast met de Belgische opstelling in de NAVO en doet vragen rijzen over de betekenis ervan.

Het hoofdkwartier van het vijfde legerkorps in Heidelberg deelde zelf op 10 februari mee dat meer dan 5000 V Corps soldaten het bevel kregen naar de Perzische Golf te gaan. Deze troepen omvatten delen van het hoofdkwartier en elementen van 3rd Corps Support Command, V Corps Artillery, 69th Air Defense Artillery Brigade, 12th Aviation Brigade, 22nd Signal Brigade, 130th Engineer Brigade, 205th Military Intelligence Brigade en 18th Military Police Brigade. De verplaatsing duurt tot begin maart. De ontplooiing is voor onbeperkte duur.

Stars and Stripes, een Amerikaanse legerkrant, kwam met het bericht dat meer dan 2000 genietroepen het bevel kregen naar Turkije gaan. Deze komen uit allemaal uit Kaiserslautern en omvatten 21st Theater Support Command Headquarters, 37th Transportation Command, 1st Transportation Movement Control Agency, 200th Materiel Management Command, en elementen van de 29th Support Group. Deze troepen gaan de komst van de eigenlijke Amerikaanse invasiemacht voor bereiden na de Turkse toestemming vorige week donderdag om havens en militaire basissen bruikbaar te maken voor de ontvangst van Amerikaanse troepen. Het materieel van deze genietroepen wordt o.m. dit weekend in de Antwerpse haven overgeladen op de Italiaanse boot Repubblica di Roma. Eenmaal de Turkse toestemming gegeven is voor de legering van de eigenlijke invasiemacht voor het noorden van Irak, zullen ook deze troepen in beweging komen. Het gaat over de in Europa gestationeerde 1st Infantry Division en de in de VS gestationeerde 4th Infantry Division. De in Turkije gelegerde troepen blijven in het gebied van het European Command, waarvan de bevelhebber ook dienst doet als Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) ofwel de hoogste bevelhebber over de in oorlogstijd aan de NAVO toegewezen troepen , met hoofdkwartier in Mons.

Het Forum voor Vredesactie protesteert tegen deze stilzwijgende ondersteuning van de Amerikaanse oorlogsopbouw. Het staat in fel contrast met de Belgische opstelling in de NAVO en doet vragen rijzen over de betekenis ervan. De Belgische opstelling blijkt een louter politieke verklaring te zijn terwijl de VS zonder hindernis Belgische faciliteiten kan gebruiken voor de militaire opbouw. Welke opinie men ook heeft over nut en nadeel van de NAVO, duidelijk is dat de VS momenteel de NAVO gebruiken in functie van hun eigen unilaterale interventiepolitiek. Louter lid zijn van de NAVO betekent nu het logistiek ondersteunen van het unilaterale VS-optreden. Dit laten gebeuren is een politieke keuze van onze overheden. Deze kunnen ook de keuze maken om dit niet te laten gebeuren.

Op 12 februari kwamen in Antwerpen reeds 1000 mensen op straat om nee te zeggen tegen de oorlog en het gebruik van de haven daarbij. Nu zaterdag 15 februari roept het Anti-Oorlogsplatform Irak, een koepel van meer dan 170 NGO’s en vakbonden, op tot een nationale manifestatie tegen de oorlog in Irak. Eén van de platformeisen is dat België op geen enkele wijze – ook niet logistiek - steun verleent aan oorlogshandelingen tegen Irak en in de regio.

www.vredesactie.be

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken