Dat de school een goed terrein is om de strijd tegen het Vlaams Blok aan te binden, werd onlangs nog eens op schitterende wijze geïllustreerd in Aalst. Half oktober organiseerden de leerlingen van het Atheneum er een werkweek rond fascisme. Verschillende mensen kwamen praten: getuigen van de oorlog, Eric Goeman,.... Er was de videovertoning van Hand in Hand rond Orange (Franse stad waar het Front National, geestesgenoten van het Vlaams Blok, de plak zwaaien). Op het einde van de week gingen echter een dertigtal leerlingen klagen bij de directie. Ze vonden het allemaal wel interessant, maar hadden kritiek op het feit dat het Blok zich niet eens mocht verdedigen en dat niemand blijkbaar een debat met hen aandurfde. Hoewel wij tegenstanders zijn van het uitnodigen van Vlaams Blokkers op debatten, namen de organisatoren in dit geval de juiste beslissing om in te gaan op de vraag van de leerlingen. Zoniet zouden de leerlingen in kwestie waarschijnlijk serieuze sympathieën voor het Blok ontwikkeld hebben. Ook was er iemand zoals Filip De Bodt, gemeenteraadslid voor Leef! In Aalst, die genoeg onderlegd is in de materie om brandhout te maken van de listige Blok propaganda.

Als een duivel in een wijwatervat

De leerlingen hadden zes thema's uitgekozen voor het debat: vrouwen, drugs, vreemdelingen, euthanasie, werklozen en vakbonden. Filips tegenstander was Karim Van Overmeire, gemeenteraadslid te Aalst en lid van de Vlaamse Raad voor het Blok. Al bij het eerst thema, 'vrouwen', ging het Blok op zijn bek. Filip herinnerde er even aan dat het Blok de geschiedenis met honderd jaar wil terugdraaien door het meervoudig kiesrecht terug in te voeren (een stem extra per kind).

De scholieren vroegen zich o.m. af waarom zij dan niet zelf mochten stemmen in plaats van hun ouders. Waarop Van Overmeire zich verplicht zag om te zeggen dat het Blok voorstander was om de meerderjarigheid op 16 jaar te brengen. Die grove leugen kon makkelijk bewezen worden. Rond drugs verdedigde Karim Van Overmeire de harde aanpak à la De Mol, wat bij de meeste jongeren sowieso niet enthousiast onthaald wordt. Rond vreemdelingen had Van Overmeire niet eens de juiste cijfers mee en viel hij door de mand door o.m. te stellen dat de Noord-Afrikanen zich en masse laten naturaliseren. Dat terwijl de grootste groep genaturaliseerden Nederlanders zijn. Het Blok is uiteraard tegen euthanasie, wat bij een aanwezige leerkracht de opmerking ontlokte dat 'U blijkbaar denkt dat ons eigen volk vol zit met mensen die erop uit zijn zo vlug mogelijk hun oudjes in het graf te krijgen om de meubeltjes te verdelen.' Bij het standpunt rond de vakbonden sloeg Van Overmeires stem bijna over en kon hij enkel nog piepend enkele woorden uitkramen.

Goede weerslag in de pers

Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad kwamen het debat verslaan. Het Nieuwsblad titelde: Scholieren leggen Vlaams Blok vuur aan de schenen: 'De vertegenwoordiger van het Vlaams Blok werd voortdurend in het defensief gedrongen en beleefde ongetwijfeld de moeilijkste voormiddag uit zijn politieke carrière... Filip De Bodt zaaide voortdurend twijfel door te zeggen dat je bij het Blok vooral niet mag afgaan op hun propaganda. Hun ware bedoelingen trachten ze volgens hem te camoufleren... Gaandeweg maakte de afwachtende houding van de leerlingen plaats voor steeds kritischer wordende vragen. Zij pakten Karim Van Overmeire bij momenten hard aan...

Met dank aan Filip De Bodt voor het verslag van het debat

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken