* Zoveel triestig nieuws. Nu ja, Soeharto is gevallen en Frank Sinatra verkoopt platen als nooit tevoren. Wat hebben we nog gelezen? Prins Filip heeft een aantal domme vragen gesteld bij zijn bezoek aan de SERV (Prins Filip??? Domme vragen???). Hij wou weten waarom de liberale vakbond niet is opgenomen in het dagelijks bestuur van dit overlegorgaan en vroeg ook naar het verschil tussen de studiedienst van de SERV en die van het VEV. Blijkbaar toch geen zo'n domme vraag...

* Van domheid gesproken, het is wel oud nieuws, maar allez. De eega van Willy Claes heeft achter de rug van haar man een spaarpotje aangelegd van meer dan drie miljoen. Statiegeld? "U moet weten dat het bijzonder pijnlijk is voor mij om daarover te praten", aldus Willy. Naar het schijnt zou Prins Filip verklaard hebben dat hij Claes gelooft.

* Nog nieuws: europarlementsleden profiteren, schrijft de Standaard van 25 mei. Maandelijks ontvangen de europarlementsleden 390.000 frank die ze naar goeddunken kunnen uitgeven aan medewerkers. Blijkt nu dat veel van dit geld gaat naar o.a. snoepreisjes van familieleden. Niemand controleert toch waar dit geld naartoe gaat. Misschien ging een deel zelfs naar Madame Claes.

* Wie zegt nog dat vrouwen en ouderen niet aan de bak komen op de arbeidsmarkt? Margareth Thatcher, inmiddels 73, prijkt thans op de loonlijst van het Tiger Management Corporation in New York. Deze "onderneming" -mastodont speculant is een beter woord- beheert 690 miljard frank en Maggie moet ze inside politieke informatie verschaffen alsmede internationale economische analyses. Waarschijnlijk een gok teveel voor het concern.

* De douane van de Filippijnen heeft voor meer dan een ton pornobladen in beslag genomen. Ze heeft beslist deze te recycleren tot... bijbels. De duivel zal lachen.

* Van de duivel gesproken: Kardinaal op rust Hans Hermann Groer wordt verbannen naar een nonnenklooster in Zweden. De kardinaal kon niet van de jongens blijven. Hopelijk kunnen de nonnen dat wel.

* Uit een peiling van de New York Times bewonderen Amerikaanse tieners (13-17) hun ouders, geloven in God, vertrouwen in hun leiders, veroordelen voorhuwelijkse betrekkingen en maken zich zorgen over drugs. Zouden ze de kardinaal niet beter naar New York sturen?

* Hoera! De SP heeft op haar toekomstcongres gepleit voor een meer menselijk asielbeleid. En twee weken later gaat Tobback in beroep tegen de beslissing van een Brussels rechter in kortgeding die het ministerie van Binnenlandse Zaken veroordeelt wegens het onwettig uitwijzen van een terminaal zieke Bulgaar. Deze beslissing van BiZa werd door de rechter bestempeld als zijnde "een foltering en mensonterende behandeling". Reactie van BiZa: "het gaat hier om een illegale zwartwerker die weliswaar terminaal ziek is, maar toch nog kon werken op een bouwwerf". Dus gaat BiZa in beroep. Als dit een humaner beleid is, wat was het dan vroeger?

* Jaja, Tobback heeft zijn entree gemaakt in de Wetstraat. Zo wuift hij ook de kritiek van de Liga voor Mensenrechten weg die de buurtwachten als een bedreiging voor de mensenrechten beschouwen. Tobback vindt ze "een gezond bijkomend middel om de onveiligheid te bekampen."

* En Big Brother is nog een stap dichterbij gekomen met de nieuwe "sociale identiteitskaart". Dat België een van de weinige landen in Europa is waar het verplicht is steeds de identiteitskaart (een overblijfsel van de Duitse bezetter) op zak te hebben is al erg genoeg. Vandaag komt daar nog eens een sociale identiteitskaart bij, die steeds kan opgevraagd worden door sociale inspecteurs.

* Tobback had beloofd er "niet meer bij te zijn met de verkiezingen van 1999", tenzij als lijstduwer. Vandaag lezen we dat "de SP" Louis gevraagd heeft toch maar trekker te worden. Louis gaat dus trekken in plaats van terugtrekken. Klein verschil.

* Nog een die zich niet wil terugtrekken: de 81-jarige Guy Cudell is nog steeds burgervader van Sint-Joost. In Terzake zagen we een staaltje van zijn communicatief talent met de moegetergde hoeren: "Madame, waarom spuwt ge in mijn gezicht. Stop met in mijn gezicht te spuwen!" - " Ik heb Uw ruiten niet ingegooid, he, madame?" - "Als ge met mij wil spreken, kom dan naar mijn bureau. Ik moet gaan eten." Rechtstreeks contact met de burger, nietwaar.

* Naar het schijnt is de Amrobank kwaad op Maurice Lippens van Fortis omdat hij haar bestuurder zou uitgescholden hebben voor Kalf.

* In het VRT-journaal blijven ze maar spreken over de "eeuwenoude aartsvijanden" Pakistan en India. Wij dachten dat Pakistan nog maar 50 jaar bestond.

* En ter afronding een dom blondjes-mop: Brigitte Bardot heeft verklaard aan de kant van de Serviërs te staan omdat "de moslims de wereld overspoelen en ik dagelijks vecht tegen hun gewoontes om mensen de keel over te snijden." En wij die dachten dat Brigitte tegen de moslims was omdat ze schapen ritueel slachten.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken