pegidaOrganisaties zoals Pegida zijn gevaarlijk omdat ze het terrein voorbereiden voor racistische aanslagen en geweld tegen migranten en vluchtelingen en zo de arbeidersklasse proberen te verdelen. En alles wat ons verdeelt verzwakt onze strijd voor een betere samenleving. Onder het mom van protest tegen een vermeende islamisering  fulmineren ze tegen vluchtelingen en moslims.

Het is pure hypocrisie: Pegida klaagt over de slachtoffers van terreur door de 'islamitische staat' maar organiseert op hetzelfde moment demonstraties tegen mensen die zelf op de vlucht zijn voor de terreur van de IS. De Koerdische Arbeiderspartij (PKK), wiens volgelingen maandenlang in Kobane met een democratische vorm van zelfbestuur, de stad verdedigen tegen de terroristische milities van de "Islamitische Staat", bestempelen Pegida in Duitsland expliciet als een vijand van de grondwet. Pegida zwijgt in alle talen over de Belgische en Duitse wapenexport die mee verantwoordelijk zijn voor het feit dat veel landen in Azië en Afrika wegzinken in een moeras van oorlog en chaos.

Hun propaganda blijft niet zonder gevolgen: de verschillende brandstichtingen in vluchtelingenkampen in Duitsland en Nederland tonen dit aan.

Hun betoog valt in vruchtbare grond, omdat de "democratische partijen" - de N-VA op kop, de voorbije jaren uit hetzelfde vaatje tapten. De ‘hardwerkende Vlaming’ wordt opgezet tegen de ‘luie Grieken’, de Waalse profiteurs of de asielzoekers. Op die manier stigmatiseren zij ook de Islam en de vluchtelingen. De vrouwenmishandelaars van Keulen worden zonder sluitend bewijs onmiddellijk gelabeld als asielzoekers. Moslims worden voorgesteld als losgeslagen seksuele roofdieren. Deze verdedigers van het christelijke Europa geven echter geen krimp bij de seksistische uitspraak van de Aartsbisschop van Toledo (Spanje) die vrouwen de schuld geeft van het partnergeweld omdat ‘ze niet meer gehoorzamen aan de man’.

Hoe strijden tegen Pegida?

Het is de verantwoordelijkheid van de vakbonden, de arbeidersbeweging, de migrantenorganisaties en alle linkse bewegingen om het voortouw te nemen in de strijd tegen Pegida. We mogen Pegida Vlaanderen niet zomaar wegzetten als een ‘onbenullige’ organisatie maar  tegenargumenten verspreiden tegen hun leugens. We mogen ze geen duimbreed ruimte geven op straat en elke betoging beantwoorden met een massamobilisatie. De gehele linkerzijde zou de woede, de sociale frustratie en de maatschappelijke onzekerheid van miljoenen mensen gestalte moeten geven en richten tegen de échte profiteurs: het kapitalisme en de brutale soberheidsregering. Pegida wil ons verdelen om ons te verzwakken. Vandaag is er wereldwijd en ook in België voldoende voorhanden om een einde te stellen aan de armoede, ziekte, ongelijkheid, werkloosheid en nepjobs. Zolang de grote bedrijven en banken de plak blijven zwaaien zal het racisme echter overleven.

We zijn voorstander van een gezamenlijke strijd van de arbeidersklasse. Mensen met of zonder baan, van om het even welke nationaliteit, samen voor betere werk –en leefomstandigheden, voor lagere huurprijzen, sociale woningen voor iedereen en goedwerkende sociale diensten. Dit is het beste antwoord op Pegida en anderen die ons willen verdelen.

Religie is een privézaak en duldt geen bemoeienis van de overheid. Het gaat voor ons niet om een botsing van religies en culturen, ook niet over een strijd tussen het westen en het oosten, of tussen de Islam en het christendom. We mogen niet vergeten dat de westerse, Europese en christelijke waarden de opkomst van het fascisme mogelijk gemaakt hebben. De IS terroristen zijn ook een product van de puinhoop geschapen door de westerse militaire interventie in Irak. Voor ons liggen de grenzen dus niet tussen naties of godsdiensten maar tussen de klassen, tussen arm en rijk. Daarom strijden wij voor de omverwerping van het kapitalisme wereldwijd en voor internationaal socialisme.