Jarenlang hebben de Sabeniens – zowel de bagagisten, het cabinepersoneel, de piloten als het grondpersoneel – alle mogelijke en onmogelijke inspanningen geleverd om het bedrijf te redden. Zij leverden in op loon, werkomstandigheden en arbeidsplaatsen. Ondertussen werd het bedrijf door verschillende opeenvolgende privé-‘partners’ leeggezogen. Het resultaat van dit alles is dat de SABENA-werknemers vandaag worden beloond met een faillissement zonder voorgaande in de Belgische sociale geschiedenis. Het failliet van SABENA is immers ook tegelijkertijd :

☆ Het failliet van het geïnstitutionaliseerde sociaal overleg in België, dat er enkel op gericht is om de sociale tegenstellingen te verdoezelen en in te kapselen.

☆ Het failliet van een syndicale strategie die inleveringen aanvaardt zogezegd om de tewerkstelling te redden en die sociale begeleiding in de plaats stelt van strijd voor het behoud van tewerkstelling en voor een maatschappelijk alternatief.

☆ Het failliet van een privatiseringspolitiek die openbare bedrijven laat ‘verrotten’ om ze vervolgens over te leveren aan de private sector. De werknemers van Belgacom, de Post, de NMBS, de Antwerpse stadsdiensten zijn de volgenden die in het vizier komen. Ook de gebruikers en de klanten van de openbare diensten zijn hier het slachtoffer van, want zowel de dienstverlening als de prijzen en de veiligheid lijden onder privatisering.

☆ Het failliet van een Europese regelgeving die de grote monopolies in de kaart speelt en de sociale concurrentie tussen de lidstaten op de spits drijft en zo een neerwaartse spiraal op gang brengt.

Wij zijn zeker niet tegen het ontslag van minister Daems. Evenmin zijn wij tegen een parlementaire onderzoekscommissie die de onfrisse rol van de private partners moet blootleggen (het gevaar bestaat wel dat een parlementaire onderzoekscommissie het werk van een onafhankelijk gerechtelijk onderzoek kan hinderen). Maar de Sabéniens komen met al deze achterhoedegevechten uiteindelijk geen stap vooruit. Evenmin winnen ze veel met de valse heroïek van de Belgische haute finance die nu met hooguit een fractie van het personeel een nieuwe ‘lichtgewicht’ maatschappij opricht, enkel om haar gemakkelijker in stukken te rijten, haar aan de concurrentie te verkopen en er zelf beter van te worden;

Daarom eisen wij:

★ de nationalisatie van SABENA onder arbeiderscontrole,

★ een front tegen de privatisering van ALLE openbare diensten,

★ een 24-uren staking en betoging op 13 december te Brussel naar aanleiding van de Europese top aldaar, tegen de privatiseringen en tegen de sociale dumping in Europa.

Enkele weken geleden lanceerden enkele vakbondsafgevaardigden van ACOD-LRB Antwerpen een petitie die oproept om de mobilisatie voor 13 december ernstig te nemen en die te ondersteunen met een staking. De tijd van de rituele betogingen moet maar eens voorgoed voorbij zijn, zeker na het sociale ‘Tsjernobyl’ van SABENA. Steun deze oproep! Vraag de petitie op volgend adres: Erik De Bruyn, Meeuwenhoflei 85, 2100 Antwerpen, 03/3259814, e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken