Gisteren landde een Boeing 747 van Calta Air met Amerikaans militair materiaal op de luchthaven van Oostende. In opdracht van het Pentagon vliegt deze maatschappij blijkbaar regelmatig van New York naar de Golfstreek, in het bijzonder naar Koeweit. De Oostendse luchthaven speelt hier de rol van een ‘technische tussenlanding’ van New York naar Kuweit International Airport. In dit land heeft het Amerikaanse leger Camp Doha gevestigd ten westen van Kuweit City, met naar schatting 9.000 VS-soldaten. De technische tussenlanding in Oostende moet zorgen voor het vullen van de brandstof van het vliegtuig.

Volgens Eddy Surmont van de Franstalige krant Le Soir is het niet de eerste keer dat de vlucht met nummer CKS 117 VAN New York over Oostende naar Kuweit Intrernational Airport in Oostende landt. Dit werd ons bevestigd via een andere bron. De Stad Oostende zal proberen de verantwoordelijkheid hiervoor af te schuiven op het Vlaams Gewest, dat de luchthaven beheert.

Het Anti-oorlogscomité van de Kust zal in de volgende dagen de Shipspotting-campagne ongetwijfeld uitbreiden naar 'Planespotting'. Eén ding blijkt opnieuw bevestigd: België is een van de belangrijkste draaischijven voor het vervoer van militair materiaal van de Verenigde Staten in hun oorlogsvoorbereidingen tegen Irak.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken