Inhoudsopgave

Het Duitsland van 1918 tot 1933 was een van de meest tumultueuze perioden in de geschiedenis. Na de revolutie in Rusland probeerden de Duitse arbeiders en soldaten de macht in november 1918 te grijpen. Helaas werd de revolutie verraden door de sociaal-democratische leiders.

Verdere revolutionaire stuiptrekkingen schudden Duitsland van 1919 tot 1923 door elkaar, maar verschillende revolutionaire momenten werden verkwist.

Dit was een klap, niet alleen in Duitsland, maar ook internationaal. Stalinistische zigzags tussen opportunisme en sektarisme legde de weg voor de opkomst van het fascisme en de overwinning van de nazi's, leidend tot de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog met zijn 55 miljoen doden.

Verkrijgbaar voor 10 €Verkrijgbaar voor 10 €In dit boek betoogt Rob Sewell dat de nederlaag van de Duitse Revolutie en de overwinning van het fascisme absoluut niet onvermijdelijk waren. Was de Duitse Revolutie geslaagd, dan zou de hele loop van de daaropvolgende wereldgeschiedenis anders zijn geweest.

Uitgebreide inhoudsopgave

(Links nog in opbouw)

Hoofdstuk 1: De groei van de arbeidersbeweging

Hoofdstuk 2: De revolutie breekt door

Hoofdstuk 3: Contrarevolutie steekt de kop op

Hoofdstuk 4: De Putsch van Kapp

Hoofdstuk 5: De crisis van 1923

Hoofdstuk 6: Stabilisering

Hoofdstuk 7: De fascistische machtsgreep

Hoofdstuk 8: De terreur van de Nazi’s

Postscriptum