Blair en de leiding van de Labour Party zijn volkomen de voeling kwijt met wat er in de Britse samenleving leeft. Ze hebben geen idee meer van de reële levensomstandigheden van de gewone mens. En dat wordt nu duidelijk binnenin de Labour Party zelf, waar Blair het hoofd moet bieden aan een groeiende oppositie.

Met betrekking tot de oorlog tegen Irak schildert Blair zichzelf graag af als de vertolker van de mening van de meerderheid van de Britse bevolking. Nochtans bewijzen opiniepeilingen het tegendeel. Op zaterdag 28 september werd dat bevestigd door de grootste anti-oorlogsbetoging ooit in Londen, met ongeveer 400.000 demonstranten. Dat toont de echte stemming in Groot-Brittannië vandaag.

Aanvankelijk beweerde de politie dat slechts 40.000 mensen waren opgedaagd voor de betoging van zaterdag. In werkelijkheid was dat het aantal dat ze hadden verwacht en waarop ze zichzelf hadden voorbereid. Maar ze moesten snel toegeven dat er 150.000 betogers aanwezig waren. En zelfs dat is een grove onderschatting. Het echte cijfer ligt dichter bij de 400.000 die de organisatoren claimen. De betoging verliet Embankment om 13 uur en om 18 uur stroomde de massa nog steeds Hyde Park binnen, terwijl de toespraken daar al gedaan waren! Ken Livingstone, de linkse burgemeester van Londen, zei dat de betoging “vier maal zo groot was als de betoging tegen de eerste Golfoorlog.”

De politie en de media poogden de betekenis van de betoging te minimaliseren – zoals altijd bij linkse betogingen – en de idee te verspreiden dat gewone Britten niet echt wakker liggen van de oorlog. Ze vergissen zich nochtans danig. Boven de betoging wapperde menige vakbondsvlag. Vooraanstaande nationale vakbondsleiders gaven trouwens hun officiële steun aan het protest, wat een gevolg is van de recente verkiezing van linkse vakbondsleiders, wat op zich dan weer het gevolg is van de veranderende stemming onder de Britse arbeiders. Het is geen toeval dat linkse vakbonds- en Labour-kopstukken momenteel de leiding nemen van het protest tegen de oorlog.

De overweldigende deelname aan de betoging maakt deel uit van een dieper proces dat zich ontvouwt in Groot-Brittannië. Het toont dat een immense golf van onderaardse oppositie zich een weg baant naar de oppervlakte. De volgende periode zal compleet verschillen van degene die achter ons ligt. Een nieuwe periode van klassenstrijd opent zich, een periode waarin miljoenen arbeiders en jongeren op zoek zullen gaan naar een alternatief op het verderfelijke kapitalisme.

Dit artikel is gebaseerd op het het met foto's geïllustreerde verslag van Fred Weston “400,000 march in London against Blair's (and Bush's) plans to attack Iraq” op www.marxist.com.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 314 2 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken