“Schepen die wapens of oorlogsmaterieel vervoeren die bestemd zijn voor de Golf zullen niet vertrekken van de Italiaanse havens,” zegt Guido Abbadessa, algemeen secretaris van de Filt-Cgil, de grootste transportvakbond van Italië (La Stampa, 22/02/03). De Italiaanse overheid stond toe dat het Amerikaanse leger passeert via Italië op weg naar de Golf.

"Moeten de wapens die juist arriveerden in Livorno vanuit Vicenza, naar Turkije gaan? De Filt-Cgil nam de beslissing dat dokwerkers van Livorno of ergens anders in Italië de transporten van wapens zullen boycotten, daarbij gebruikmakend van stakingen indien nodig.” “Zullen jullie echt bij machte zijn om de oorlogsoperaties tegen te houden?” vraagt de journalist. “Daar ben ik volledig zeker van. 87 procent van de Italiaanse dokwerkers zijn leden van onze vakbond. Ik denk dat er iemand in onze regering zit die teveel ijver betoont ten opzichte van de VS zonder daar genoeg over na te denken.”

De voorzitter van het havenpatronaat, Roberto Piccini van Livorno, steunde eveneens dit standpunt. “Als ze de handelskaaien willen gebruiken, dan weigeren we te werken. We zullen bovendien een oogje in het zeil houden om te verzekeren dat de kaaien vrij blijven van elk militair cargo. Elke havenarbeider in Italië zal dit standpunt verdedigen.” (Il Manifesto, 23/02/03)

De top van de Filt-Cgil is onomstotelijk een van de meest rechtse vakbondsleidingen in Italië. Dat zij dit standpunt naar buiten brengen, toont dat er aanzienlijke druk van beneden is. Na de betoging van twee miljoen in Rome tien dagen geleden neemt de strijdbaarheid toe. De metaalvakbond, Fiom-Cgil, heeft al verklaard dat ze een algemene staking van de hele sector uitroept de dag dat de oorlog uitbreekt. Wij zijn akkoord met wat de algemeen secretaris van de Filt-Cgil zegt: Berlusconi zou beter twee keer nadenken voor hij verdere steun toezegt aan Bush en Blair!

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken