De strijddag uitgeroepen door de Spaanse studentenvakbond op donderdag 13 februari was een denderend succes. Negentig procent van de scholieren hebben aan de staking deelgenomen. In andere worden de staking is massaal opgevolgd. Er waren dan ook nog betogingen in meer dan vijftig steden over heel het land. De belangrijkste betogingen vonden plaats in Madrid met 20.000 deelnemers, Valencia met 15.000, Barcelona met 10.000, Sevilla met meer dan 6000, Mallorca 3000 scholieren, Santiago de Compostela met 1500 en Huelva met meer dan 1200. Er wordt geschat dat er in totaal meer dan 150.000 scholieren en studenten hebben aan deel genomen.

In Madrid nam ook een delegatie van arbeiders van het telecommunicatiebedrijf Sintel deel. Ondanks het verzet van de politie hebben ze ook het woord kunnen nemen aan het einde van de betoging. Een vertegenwoordiger van het kunstenarenplatform ‘Cultura contra la Guerra) kwam de betogers ook een hart onder de riem steken. Een vertegenwoordiger van de landarbeidervakbond (SOC) en van de marxistische organisatie El Militante namen ook het woord op de betoging. Verschillende leiders van Izquierda Unida (Verenigd Links rond de Communistische Partij) stapten eveneens mee in de stoet.

Ook werd er die dag actie gevoerd in Mexico, de VS, Frankrijk en Libanon.

Als resultaat van de internationale oproep die de Sindicato de Estudiantes heeft gedaan (zie verder op de site)wordt er nu een internationale scholieren – en studentenstaking voorbereid op 5 maart. Meer info volgt.

Surf naar de site van de Spaanse studentenvakbond www.sindicatodeestudiantes.org

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken