Woensdag 19 september 2012

Café ‘Den Bengel’, Grote Markt 5 – 2000 Antwerpen

14u-16u

Met Pablo Sanchez uit Spanje

Na het massale Griekse verzet, de Arabische opstanden en Occupy Wall Street, revolteren nu ook de Spanjaarden.

Er lijkt geen eind te komen aan de kapitalistische crisis. Integendeel, het gaat van kwaad naar erger. Meer hoopgevend is echter dat het verzet tegen de situatie ook aangroeit. We waren reeds getuige van de Arabische revoluties, de beweging van de Indignados, Occupy Wall Street, 18 algemene stakingen in Griekenland enzovoort. Overal ter wereld stellen mensen het systeem in vraag.

Vandaag komt de bevolking van Spanje in opstand tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan als gevolg van de strenge bezuinigingsmaatregelen. De grote partijen van het establishment staan steeds meer geïsoleerd van de meerderheid van de bevolking. De bevolking gelooft niet meer dat soberheid het enige mogelijke beleid is. Gedurende de hele maand augustus werd het land overspoeld door spontane betogingen en acties. De volgende grote afspraak is op 15 september. Dan komen vier demonstraties met elk honderdduizenden mensen samen in Madrid. In het Baskenland hebben de nationalistische vakbonden opgeroepen tot een algemene staking op 26 september. Misschien wordt dit de datum voor een algemene staking in het hele land.

Pablo Sanchez is militant van Izquierda Unida en actief in het ABVV. Hij organiseerde op 19 juli in Brussel een solidariteitsbetoging met de Spaanse revolte. Hij volgt de beweging tegen het drastische soberheidsbeleid op de voet. Daarom nodigen we Pablo uit om ons het een en ander uit te leggen over de toestand in Spanje. Vanzelfsprekend is er ook tijd om vragen te stellen of wat er gezegd wordt in vraag te stellen.

Organisatie: Vonk Antwerpen

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken