Over de hele wereld is men in shock door het nieuws van de bloedige slachting in Noorwegen. Minstens 91 mensen zijn vermoord. Onder hen waren 84 leden van de jongerenorganisatie van de Arbeiderspartij (AUF), die op zomerkamp waren.

Het bloedbad begon met een bomaanslag in Oslo, waar zeven mensen bij om het leven kwamen. Maar de echte slachting vond even later plaats op het eiland Utøya, waar honderden jonge mensen verzameld waren voor een zomerschool van de Arbeiderspartij-jeugd (AUF). Het eiland werd hen gegeven door de vakbonden van Oslo en is een plek van grote symbolische betekenis voor de hele arbeidersbeweging.

"Hij reisde op de veerboot naar het kleine eilandje en deed zich voor als politieagent met het excuus dat hij er was om onderzoek te doen in verband met de bomaanslag", vertelde NRK-journalist Ole Torp de BBC. Een andere ooggetuige vertelt dat hij beweerde dat hij bij de politie was en daar was om over de ontploffing te praten. Toen hij genoeg mensen om zich heen had, begon hij te schieten.

In dit gruwelijk moment werden jonge, onschuldige mensen, sommigen in badpak, neergemaaid. In onbeschrijfelijke paniek sprongen ze in de zee om zichzelf te redden, maar de dader schoot op hen terwijl ze wegzwommen. Anderen doken achter rotsen of verborgen zich in grotten, doodsbang, terwijl de schutter op de ene weerloze persoon na de andere schoot.

De schutter liep rond op het eiland, zich voordoend als politieagent, en riep mensen naar zich toe om ze neer te schieten wanneer ze dichterbij kwamen. De vijftienjarige Elise zag een politieagent en dacht dat ze veilig was, maar toen begon hij te schieten. "Hij schoot eerst mensen op het eiland neer. Daarna begon hij te schieten op mensen in het water", zei ze.

Sommige slachtoffers hielden zich dood om te overleven. Maar na zijn slachtoffers met een pistool neer te schieten, schoot de schutter ze in het hoofd met een shotgun. De Noorse pers toonde vanochtend foto's van stranden bedekt met lichamen. Dit waren de daden van een koude en berekenende moordenaar.

Wie is Anders Behring Breivik?

Er werd meteen met een beschuldigende vinger gewezen naar Al Qaida. Wie kon het anders zijn? De mogelijkheid van dergelijke aanvallen door islamitische extremisten is altijd een mogelijkheid geweest, gezien het feit dat Noorwegen militairen naar Afghanistan heeft gestuurd en dit door de Noorse Arbeiderspartij ondersteund wordt en door haar jongerenorganisatie niet afgekeurd wordt. President Obama was er als de proppen bij om zijn meest oprechte sympathie over te brengen, maar maakte ineens goed gebruik van de kans om steun te verkrijgen voor het voortzetten van de "war on terror".

Het effect van de propagandacampagne sinds 9/11 op het algemeen bewustzijn is zo groot dat terrorisme onmiddellijk wordt geassocieerd met mannen met een donkere huidskleur, gekleed als Arabieren of Afghanen. Door de informatie die vervolgens vrijgelaten werd stortte dit beeld echter als een kaartenhuisje ineen. Het bleek dat het AUF-kamp aangevallen was door een man met blond haar en een Noors uiterlijk, gekleed in een politie-uniform. De moordenaar is noch een moslim, noch een lid van Al Qaida, maar een lid van de Noorse middenklasse.

Anders Behring Breivik is een Noorse petit bourgeois. Hij ging naar een business school in Noorwegen en staat aan het hoofd van een klein bedrijf. Hij had blijkbaar geen tekort aan geld, want hij kocht een boerderij voor zijn bedrijf. (…) Waarschijnlijk als voorbereiding op de gebeurtenissen van gisteren kocht Breivik op 4 mei zes ton kunstmest, wat vaker gebruikt wordt voor zelfgemaakte bommen, met behulp van zijn agrarisch bedrijf als dekking.

Hij is ook een rechtse extremist. Hij was tot in 2007 vermoedelijk tien jaar lang een actief lid van de racistische Fremskrittspartiet en hun jongerenorganisatie. Deze extreem-rechtse partij is momenteel goed voor zo'n 20 procent in de peilingen. Hij is een venijnig antimoslim en tegenstander van multiculturalisme. Blijkbaar was hij aanhanger van het idee om een Europese versie van de Amerikaanse Tea Party op te richten en was hij een sympathisant van de English Defence League. Hij schreef dingen als:

"Alle haat-ideologieën moeten hetzelfde worden behandeld:
"Het islamisme heeft 300 miljoen mensen gedood
"Het communisme heeft 100 miljoen mensen gedood
"Het nazisme heeft 6-20 miljoen mensen gedood"

Oud-premier Gro Harlem Brundlant is voor hem een 'moordenaar van het vaderland', omdat deze het idee dat iedereen die in Noorwegen woont een Noor is naar voren heeft gebracht. Hij verwijst ook voortdurend naar hoe 'marxisten' zogenaamd alles geïnfiltreerd hebben, inclusief cultuur, scholen en de media.

Er kan geen twijfel over bestaan dat dit een politieke daad was. De doelwitten waren niet toevallig, zoals meestal het geval is bij aanslagen van gekken. Ze werden zorgvuldig geselecteerd om politieke redenen. Het lijkt waarschijnlijk dat het belangrijkste doelwit de Noorse premier Jan Stoltenberg, van de Arbeiderspartij, was. Honderden jongeren waren in afwachting van een toespraak van de minister-president.

De internationale media is het er unaniem over eens dat deze gruweldaden die van een 'gestoorde schutter' waren. Op deze manier proberen ze de aandacht van de politieke inhoud van deze gebeurtenissen af te leiden. Een gek is niet verantwoordelijk voor zijn daden. De daden van een gek zijn willekeurig en toevallig. Maar hier was niets willekeurig of toevallig aan.

Noorse terreurexperts zijn verbijsterd over het feit dat het een Noorse rechtse terrorist was die de gruweldaad pleegde, niet een moslim. Vanuit sommige hoeken komt er kritiek dat de Noorse inlichtingendiensten de laatste paar jaar niet genoeg aandacht aan het gevaar van rechts-extremisme gegeven hebben. Wisten ze niets van Breiviks extreem-rechtse opvattingen?

Er zijn vele aspecten van de zaak die nog niet duidelijk zijn. Heeft Breivik alleen opgetreden, of was er meer dan één schutter? In eerste instantie had men de indruk dat hij alleen handelde. Maar er zijn getuigen die zeggen dat er ook ten minste een persoon zonder uniform deelnam aan de slachting. De tijd zal het ons leren. Stoltenberg benadrukte dat de politie de mogelijkheid van internationale verbindingen onderzoekt.

De arbeidersbeweging moet reageren!

De leider van de AUF, Eskil Pedersen, noemde vanmorgen in een persconferentie de aanval een aanval op de democratie en zei dat de AUF zou blijven vasthouden aan haar waarden van antiracisme en voor democratie en gelijkheid.

Premier Stoltenberg, zichtbaar geschokt door deze gruweldaad, verklaarde: "Dit is een aanval op de Noorse arbeidersbeweging, op de Noorse arbeiderspartij en op haar jongerenorganisatie". Dat is volkomen juist. Dit bericht werd echter onmiddellijk verdund door BBC News, volgens wie het een aanval op “Noorwegens politieke systeem en haar waarden” was.

Rechtse politici als Nicolas Sarkozi en Angela Merkel, die net als de pers, met mensen als Rupert Murdoch, vaak toegeven aan anti-islamitische uitspraken om in de gunst van de rechtervleugel te komen moedigen extremistische en racistische gevoelens aan. In het geval van Noorwegen bereidt de Conservatieve Partij zich voor om een coalitieregering te vormen met de Fremskrittspartiet, mocht de huidige linkse coalitie bij de volgende verkiezingen verslagen worden. Elke vorm van overeenkomst met de burgerlijke rechtse partijen om “de democratie te verdedigen tegen extreem-rechts” is dus geheel onterecht.

De premier, die zeer correct benadrukte dat dit een aanval op de arbeidersbeweging was, ging verder met te zeggen dat de zaak moet worden overgelaten in de handen van de politie. Dit is echter een vergissing. De staat kan niet worden ingeroepen om effectieve verdediging tegen de fascisten te bieden. De staatsinlichtingendiensten negeren al te vaak activiteiten van fascistische groepen. Een deel van de staat heeft altijd fascistische sympathieën gehad. Blind geloof in de effectiviteit van de staat om ons te beschermen neemt een vals gevoel van veiligheid met zich mee, met mogelijk een dodelijke afloop. Laten we niet vergeten dat de moordenaar in staat was om deze massamoord te plegen omdat hij was gekleed als politieman.

De aanval heeft een angstvallige sfeer ontketend, die moet worden bestreden. De Socialistische Jeugd (SU) werden gedwongen om hun zomerkamp, dat volgende week op hetzelfde eiland zou plaatsvinden, te annuleren. Ze hebben een verklaring van solidariteit met de AUF naar voren gebracht, waar hun voorzitter, Olav Magnus Linge, het op deze zeer goede wijze verwoordde: “Voor alle dode kameraden, niet één minuut stilte, maar een leven lang strijd.”

De aanval brengt de vraag naar voren hoe de arbeidersbeweging en haar jongerenorganisaties te verdedigen tegen fascisten. Alle linkse jongerenorganisaties, zoals Animo en Comac, zouden onmiddellijk samen zelfverdedigingscommissies moeten vormen, gekoppeld aan de vakbonden en de commissies van winkelbewakingsagenten. Elke openbare activiteit moet worden bewaakt en verdedigd, en elke daad van agressie bestreden.

De georganiseerde arbeidersklasse moet leren om alleen van zichzelf afhankelijk te zijn. Alleen de arbeidersbeweging kan de dreiging van fascistische en rechtse groeperingen bestrijden. Maar om dat effectief te doen, moet ze op elke fascistische provocatie reageren door de volledige macht van de georganiseerde arbeidersklasse te mobiliseren. De Noorse arbeidersbeweging is zeer krachtig. Ze moet hiervan gebruik maken om haar leden lessen te geven, zodat zij op hun beurt de fascisten een lesje kunnen leren. De Noorse vakbonden moeten oproepen tot een algemene 24-urenstaking om te protesteren tegen deze aanval.

De vakbonden van de wereld tonen hun solidariteit door massa-acties. Er worden herdenkingsevenementen georganiseerd, onder andere in Zweden, maar ook bij ons, in het station van Antwerpen. Maar wat men nu nodig heeft zijn niet alleen tekenen van rouw, maar ook internationale solidariteitsacties. De vakbonden in alle andere landen moeten protestbijeenkomsten en demonstraties organiseren - beginnende met Zweden. Laat de wereld zien dat de internationale arbeidersbeweging niet zal worden geïntimideerd door fascistische agressie, en dat we op straat zullen komen op om iedere bedreiging van onze rechten te reageren! Laat onze slogan zijn: “An injury to one is an injury to all” (één gewonde maakt iedereen gewond).

Het is tijd om wakker te worden! Al vele jaren leek Noorwegen een eiland van rust en vrede in een turbulente wereld. Nu is deze geruststellende illusie op brutale wijze verbrijzeld. Militairen patrouilleren nu de straten van de Noorse hoofdstad om de bewaking van openbare gebouwen te garanderen, terwijl veel families rouwen om hun overleden kinderen. De wereldcrisis van het kapitalisme spaart geen enkel land en geen enkel individu. Om met Lenins woorden af te sluiten: het is een gruwel zonder einde.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 312 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken