Het is nogal ziekelijk. In juni jongstleden vroeg, bedelde eigenlijk, de Wereld Landbouworganisatie (FAO) naar dertig miljard dollar per jaar om de landbouw weer aan te zwengelen. Op die manier verwachtte het agentschap van de Verenigde Naties toekomstige voedseltekorten en hongersnoden te kunnen bezweren.

Na veel aandringen schraapte de FAO 7,5 miljard dollar samen, gespreid over vier jaar. Dat is 1,8 miljard dollar per jaar of twee dollar per hongerige bewoner van deze planeet. Het aantal mensen dat aan honger lijdt, wordt geschat op 862 miljoen. Vergelijk bovenstaand bedrag met de 700 miljard dollar die Washington uittrok om de banken te redden... Duitsland redde onlangs een bank met een infuus van 50 miljard euro (70 miljard dollar). Groot-Brittannië besliste om de aandelen van zeven banken op te kopen voor 90 miljard dollar en stelt ook nog eens 350 miljard dollar ter beschikking van de banken als waarborg voor hun leningen.

Sindsdien werd er minstens voor een totaal aan 1500 miljard dollar beloofd in de VS en Europa om het financieel stelsel op te krikken. Deze som is gelijk aan al het geld dat nodig is om gedurende een halve eeuw de honger uit de wereld te bannen. De zeer gulle giften aan de financiële wereld zullen ongetwijfeld betaald worden door de gewone belastingsbetaler. De voorzitter van de FAO, Jacques Diouf, merkte verbitterd op dat de kwestie van de voedselhulp slechts op de agenda komt wanneer "de uitgeslotenen op straat komen om hun wanhoop uit de drukken". Besluit? Allen op straat tegen het systeem!

Gebaseerd op een artikel van ABN/AFP van 13 oktober