In Griekenland gedijt de openlijk fascistische partij Gouden Dageraad (GD) op basis van de enorme crisis die het land doormaakt. Half september begon in Griekenland de grootste stakingsbeweging sinds de verkiezingen in de zomer van 2012. Parallel daarmee namen de fascistische provocaties toe. Eerst werden syndicalisten van de scheepswerven, leden van de communistische partij (KKE), aangevallen en in het ziekenhuis geklopt. Daarna provoceerde GD door een semimilitaire parade te houden ter herdenking van de Griekse Naziecollaborateurs (die werden in 1944 verslagen door het Griekse volksleger Ellas in Méligalas in de Peleponesos).

 

Nadat ze verschillende migranten hadden gedood, zoals Shakzat Lukman, deden ze ook het bloed vloeien van een Griekse burger: de antifascistische rapper Pavlos Fyssas. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Massale antifascistische betogingen in tientallen Griekse steden omsingelden de lokalen van GD met de bedoeling ze te sluiten. De politie heeft overal de lokalen van GD beschermd, soms met behulp van agenten in burger. In Keratsini, een wijk van de havenstad Pireus, waar de moord op Pavlos Fyssas was gebeurd, is de politie de betogers te lijf gegaan met matrakken en traangas. Het was zo erg dat de dokters van het ziekenhuis waar 31 manifestanten werden verzorgd een communiqué uitgaven om de tekenen van extreem geweld die ze hadden geconstateerd te onthullen.

 

De zelfde nacht verloor de anarchist Gabriel A een oog als gevolg van een schot met een traangasgranaat. Heel het land was in de ban van het antifascistisch verzet. Het is op dat ogenblik dat de regering heeft gereageerd. De minister van binnenlandse zaken Nikos Dendias overhandigde aan de procureur 32 dossiers met bewijzen van de criminele activiteiten van GD. Hij ontsloeg ook verschillende politieofficieren. Hiermee werd duidelijk dat er een gans net van GD geïnfiltreerd was in de politie. Het bestaan van deze gedetailleerde dossiers bewijst overduidelijk dat de overheden en de regering al zeer lang en in detail op de hoogte is van de criminele en moorddadige handelingen van GD. Toch lieten ze hen begaan gedurende meer dan een jaar. Ze hebben enkel gereageerd op het ogenblik dat ze dat politiek opportuun vonden en ze hun eigen politieke doelstellingen daaraan konden koppelen.

 

Gouden Dageraad werd niet ontbonden of verboden. Er werden enkel zes van hun leiders gearresteerd. Drie daarvan kwamen al enkele dagen later terug in vrijheid, in afwachting van hun proces. Enkel voor die zes werd de procedure gestart om hun parlementaire onschendbaarheid op te heffen. De twaalf andere parlementairen van GD blijven gewoon zetelen. Veel lokalen van GD werden gesloten door henzelf onder druk van de mobilisatie van antifascisten.

 

De progressieve advocaten hebben geen vertrouwen in de aanklacht tegen GD. Die is niet gebaseerd op de hulp aan en het aanmoedigen van specifieke misdaden, iets waarvoor nochtans veel bewijzen voorhanden zijn. De aanklacht spreekt daarentegen over “het oprichten van een criminele organisatie”. Het gaat hier over een zeer betwist artikel van het Griekse wetboek, dat in het verleden dikwijls gebruikt werd om politieke militanten te veroordelen. De andere aanklachten baseren zich op intenties en niet op werkelijk gepleegde feiten. De advocaten veroordelen ook het feit dat slechts 8 leden van GD werden aangeklaagd op de tientallen leden van GD die medeplichtig waren aan de moord op Pavlos Fyssas. Bovendien is de aard van de aanklacht niet duidelijk.

 

Enkele dagen na de arrestatie van de leiders van GD werden de bedoelingen van de regering duidelijk toen ze de zelfde termen “het oprichten van een criminele organisatie” gebruikten om de bewoners van regio Chlalkidiki bij Thessaloniki aan te klagen. Die inwoners verzetten zich tegen de ontginning van een open goudmijn door de Canadese multinational Eldorado Gold, die catastrofale gevolgen voor het milieu zou hebben. Meer dan 70 burgers werden ter ondervraging opgeroepen. De aanklacht luidt “deelnemen aan een criminele organisatie”. De “bewijzen” zijn foto’s van betogingen en afgeluisterde telefoongesprekken. In deze telefoongesprekken leggen zij in hoofdzaak hun standpunten uit aan journalisten. Het enige strafbare feit dat gepleegd werd tijdens deze protesten was het in brand steken van auto’s van de Canadese multinational. Niemand werd specifiek daarvoor aangeklaagd. Vier bewoners werden maanden aangehouden, slechts twee ervan kwamen onlangs in vrijheid. De “misdaden” waarvan deze massale volksbeweging worden beschuldigd zijn “investeringen proberen tegen te houden” en “de publieke opinie beïnvloeden”. Anderijds werd het vermoeden van corruptie van de lokale verkozenen niet onderzocht, terwijl het Europese gerechtshof Griekenland al veroordeeld heeft voor illegale subsidie aan Eldorado.

 

Al in de week voor de moord op Pavlov Fyssas was de politie de repressie tegen radicaal links aan het opvoeren. Leden van de antikapitalistisch linkse coalitie (Antarsya) werden ineengeklopt, aangehouden of beschuldigd tijdens betogingen en wanneer ze graffiti aanbrachten op muren. Drie scholieren belandden 28 dagen in de gevangenis omdat ze deelnamen aan de bezetting van hun school uit protest tegen het ontslag van hun leraren. De leerlingen hadden na een staking van twee weken de fakkel van de leerkrachten overgenomen.

 

De politie heeft zelfs de lokalen van “Medecins du Monde” en een sociaal geneeskundig centrum in Athene aangevallen. Dit gebeurde op grond van anonieme beschuldigingen van drugsbezit. De artsen van de openbare ziekenhuizen hebben aangekondigd dat ze de balies van de instellingen die vanaf 1 januari 2014 een ingangsticket van 25 euro vragen, zullen blokkeren. De minister dreigt met ontslag.

 

We zien momenteel een frontale aanval van de regering tegen de protesten en tegen alle structuren die het volk opzet om de solidariteit te organiseren en het verzet te ontwikkelen in tijden van crisis. Het is een duidelijke poging om elke verzetsbeweging te criminaliseren. Ook de politiek laat zich op dat vlak niet onbetuigd. De eerste minister Samaras verklaarde in Washington dat niet alleen moet gevochten worden tegen Gouden Dageraad, maar ook tegen de “extremistische oppositie” die wil dat Griekenland de NATO verlaat en uit de euro en de Europese Unie stapt. Hiermee bedoelde hij duidelijk KKE, Antarsya en de linkervleugel van Syryza. Sommige leden van de regering zeggen ook dat Syriza “geen deel uitmaakt van het grondwettelijke spectrum van politieke partijen”. Om er nog een schep bovenop te doen hanteert Samaras een openlijk racistisch discours als hij zegt: “er zijn evenveel immigranten als werklozen, dat is genoeg!”

 

Het administratief personeel van de universiteiten houdt al acht weken de staking vol. Scholieren, artsen, antifascisten, linkse militanten, allemaal volharden ze in de strijd tegen sociale afbraak en tegen deze regering die zich slechts overeind kan houden door verhoogde repressie en schending van de meest elementaire democratische principes.