Elk jaar organiseert het Salvador Allende Komité in Antwerpen een activiteit ter herdenking van de bloedige staatsgreep van Pinochet tegen de Chileense revolutionaire beweging onder leiding van president Allende.

De afgelopen jaren was de campagne ‘Handen Af van Venezuela’ steeds aanwezig om steun te verwerven voor de Bolivariaanse Revolutie geleid door Hugo Chavez. Want het is zeker belangrijk om oude nederlagen van de arbeidersbeweging te herdenken – en er lessen uit te trekken – maar het is even belangrijk om ons opnieuw te laten enthousiasmeren door nieuwe hoop die vanuit Latijns-Amerika komt aanwaaien. Ook dit jaar zal ‘Handen Af van Venezuela’ aanwezig zijn met een stand met materiaal, zoals boeken en brochures over de Bolivariaanse Revolutie maar ook revolutionaire affiches, badges en T-shirts. Bovendien nodigde het Salvador Allende Komité ons uit om na de film over Venezuela te antwoorden op vragen uit de zaal en zo het revolutionaire klimaat uit Latijns-Amerika over te brengen naar Antwerpen.

Datum: 16/09
Vanaf 18 u
Plaats: zaal Rubens in Berchem (vlakbij station Berchem)
Prijs: VVK 10 euro, zaal 13 euro
Ticketverkoop: Fnac, Wereldwinkel, Groene Waterman
Info: 03/3250682 - 03/6661670 - 03/3211388 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hieronder kan je de agenda van de avond lezen.

De erfenis van Víctor Jara

« Mijn zang is een vrije zang … » Met deze akkoorden willen we hulde brengen aan zijn schepper Víctor Jara, die een 16 september, nu 33 jaar geleden, vermoord werd. En hoewel zijn moordenaar nog vrij rondloopt in Santiago, heeft Víctor reeds de grenzen van de tijd doorbroken. Zijn oeuvre is niet doodgegaan samen met zijn lichaam, gemarteld en doorzeefd met kogels van de fascistische militairen.

De muziek, liederen en ideeën die hij ons gisteren gaf, blijven vandaag geldig; misschien omdat ze diep menselijk zijn en gaan over verschillende facetten van het leven van de gewone man: over de liefde, het werk, over verdriet en lijden. Zijn stem was altijd een wapen tegen onrechtvaardigheid, armoede en de onderdrukking die het imperialisme uitoefent op de ontwikkelingslanden.

Vandaag, wanneer de wereld zich wentelt in beelden van onrechtvaardigheid en geweld, soms onder een mantel van onverschilligheid van de Westerse wereld, klinkt opnieuw de stem van Víctor, met aandrang en kracht, om het recht te erkennen van iedereen om in vrede te leven. Vrede die we alleen kunnen bereiken indien we leren om onze verschillen, onze diversiteit te accepteren.

We willen deze avond de weg van Víctor volgen door u een waaier van stemmen en stijlen samen te brengen, verschillend maar altijd sidderend, geëngageerd en uit het hart.

« …het is omdat ik naar vrede snak dat ik het hout en de snaren van een gitaar nodig heb om de vrije loop te geven aan iets droevig en blij. Een strofe die het hart opentrekt als een wonde of een vers die ons probeert binnenste buiten te draaien om de wereld te zien met nieuwe ogen. » (Víctor Jara)

We rekenen op uw waardevolle aanwezigheid !!

Salvador Allende Komitee SAK

IN PROGRAMMA

FILM: The revolution will not be televised

Deze film handelt over de staatsgreep gepleegd in Venezuela in april 2001 en de manier waarop hierbij de media een manipulatieve rol speelde. De film is pakkend maar ook zeer verhelderend. Het laat zien op welke manier media de massa kan manipuleren en hoe nauw macht en media samenhangen. Gevolg met debat.

Guitarrist Fernando Gonzalez

Fernando Gonzalez werd in Chili geboren waar hij leefde tot in zijn tienerjaren. In 1973 kwam hij, zoals vele andere Chilenen, in België aanmeren om te vluchten van de Chileense dictatuur en haar verschrikkingen. In België heeft hij zijn studies musicologie en gitaar afgewerkt in het conservatorium van Brussel terwijl hij in het conservatorium van Antwerpen barokke muziek leerde spelen. Tussen optredens en opnames, met veel volharding en professionalisme heeft hij zijn plaats afgedwongen tussen de gewaardeerde van de klassieke gitaar. Zijn repertorium omvat een hele waaier aan stijlen gaande van Renaissance muziek tot de traditionele Latijns-Amerikaanse muziek. Vandaag houdt hij zich bezig met concerten en hij heeft meerdere CDs opgenomen met onder andere muziek van J.S. Bach en Joaquín Rodrigo (Concierto de Aranjuez, opgenomen met de Filharmonie van Vlaanderen). Het is voor ons een groot plezier jullie uit te nodigen om naar zijn muziek te luisteren en te genieten van de thema die deze virtuoos van de klassieke muziek zal uitvoeren.

Zanger Fidel Rodriguez

Fidel Rodriguez werd geboren in Valparaiso ( Chile), maar kwam als jongeman naar België met zijn familie als politiek vluchteling. Sindsdien heeft “Quique” deelgenomen aan talrijke activiteiten en concerten, steeds voor het goede doel, en heeft hij zijn eigen stempel kunnen drukken op de lokale artistieke beweging. Quique zingt met een passie die recht uit het hart komt. Wij nodigen jullie graag uit om te genieten van zijn vocaal talent.

Zanger Cesar Guzman

Zanger, auteur-componist van Chileense oorsprong. Hij heeft een eerste opleiding als muzikant genoten in Chili via traditionele gewoontes. Hij maakte deel uit verschillende populaire en folkloristische muziekgroepen uit Chili en Latijns Amerika. Vanaf 2000 heeft hij in België, Duitsland en Frankrijk opgetreden met de Chileense groep “Chucuruma”. Heden is hij bezig met de promotie van zijn eerste CD (in december 2005 uitgekomen in Brussel), waarop zowel eigen composities staan als Latijns-amerikaanse. Deze avond hebben we de gelegenheid om van hun muzikale talenten te genieten.

Hei Pasoep

De groep ontstond in 1976 . Doorheen de jaren groeide de groep uit van een twintig- tot een honderdtwintigtal leden. Haar naam is afkomstig uit de Zuid- Afrikaanse verzetsbeweging die de kreet ‘Hei Pasoep!” spottend had overgenomen van de blanke bezetter en betekent dus hetzelfde als bij ons: HEI PASOEP. Sedert de oprichting probeerde de groep door het zingen van geëngageerde liederen, op een creatieve manier uitdrukking geven aan haar ongenoegen tegenover onrechtvaardigheid in de wereld. Ook wil ze mensen kennis laten maken met de schoonheid van andere culturen en wordt getracht liederen van zowat heel de wereld te brengen. In de dertig jaar dat Hei Pasoep bestaat werden meer dan tweehonderd liederen aangeleerd. We nodigen u uit om samen met ons van hun repertoire te genieten.