De ene na de andere linkse kandidaat wint de verkiezingen in Latijns-Amerika. De zege van Evo Morales in Bolivia was indrukwekkend. Hij won de presidentszetel met 53,7 procent. Geen van de opiniepeilingen, die beweerden dat hij hoogstens 34 procent zou krijgen, had dit voorspeld.

Zijn dichtste rivaal en de favoriet van de oligarchie en de Amerikaanse ambassade, Tuto Quiroga, behaalde slechts 28,5 procent van de stemmen. En dit met een recordopkomst van 84 procent. De MAS heeft nu een comfortabele meerderheid in de Kamer met 72 van de 130 volksvertegenwoordigers. In de Senaat liggen de kaarten anders: 12 voor de MAS, 13 voor Podemos, 1 voor UN en 1 voor de MNR.

Evo Morales won op zijn sokken in alle departementen van de Andes: La Paz met 66 procent tegen 18 voor Quiroga, Cochabamba 64 procent tegen 25 voor Quiroga, Oruro 62 procent tegen 25 voor Quiroga, Potosi 57 procent tegen 25 voor Quiroga en Chuquisaca 54 procent tegen 30 voor Quiroga. Deze regio’s waren het centrum van de revolutionaire bewegingen die de vorige twee presidenten omverwierpen (Sanchez de Lozada en Mesa). In El Alto – de arbeidersstad boven La Paz die de organisaties van de arbeiders en de boeren omschrijven als hun “revolutionair hoofdkwartier” – was de overwinning van de MAS echt overweldigend, met meer dan 70 procent in bepaalde gebieden. Dit resultaat is des te meer opmerkelijk aangezien de MAS voordien in deze arbeidersstad amper een georganiseerde basis had en pover scoorde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2004.

Ook in de laagvlakten, het bolwerk van de heersende oligarchie, was de uitslag voor de MAS verrassend goed. In Santa Cruz haalde de partij meer dan 33 procent (tegenover 41 procent voor Podemos, de partij van Quiroga). In Tarija kreeg Morales eveneens 31 procent tegen 45 voor Quiroga. Dit toont dat ondanks de pogingen van de heersende klasse om het land te verdelen op regionale basis, de echte verdeling die is tussen klassen. De verkiezingszege van de MAS is het bijproduct van de revolutionaire strijd die het Boliviaanse volk de afgelopen jaren heeft gevoerd.

Lees ook onze analyse vlak na de verkiezingenonze analyse vlak na de verkiezingen.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken