In 2002 bezetten arbeiders van Cipla en Interfibra hun bedrijven om duizend banen te verdedigen. De laatste dagen verhoogt de kans dat de coördinator van de Fabrieksraad, Serge Goulart, in de gevangenis zal worden gegooid. De politie wil de bedrijven binnenvallen. Serge Goulart heeft ons gevraagd om internationale solidariteit te organiseren. Hieronder publiceren we zijn brief aan de Braziliaanse president Lula. Wij vragen alle syndicalisten, linkse politici, jongeren enzovoort die dit lezen, om protestbrieven te sturen waarin gevraagd wordt de dreigementen tegen de bezette bedrijven onmiddellijk te stoppen (zie beneden voor een modelbrief in het Engels).

Dringende brief aan president Lula

Kameraad,

U bent op de hoogte van onze strijd om duizend banen te redden bij de fabrieken van Cipla en Interfibra. Volgens ons kan dit enkel gebeuren door de nationalisatie van de bedrijven, in overeenkomst met de beslissing van onze massabijeenkomst. Twee jaar geleden zei u in het presidentieel paleis in Brasilia dat u, hoewel u niet akkoord was met ons, een oplossing zou vinden en deze banen zou redden. We hebben met geduld gewacht op deze oplossing tot op vandaag.

Nu ben ik, als de coördinator van de bezette bedrijven, net gesommeerd door het federaal gerechtshof om ongeveer twee miljoen reales [Braziliaanse munt, 1 euro is ongeveer 3 reales, n.v.d.r.] te betalen, schulden van de eigenaars van de fabrieken. Als ik dit niet betaal dan zal op 19 juni een arrestatiebevel uitgevaardigd worden.

Deze schulden zijn oude schulden, geld dat verschuldigd is aan de belastingen en de sociale zekerheid. De arbeiders die deze bedrijven bezetten sinds 31 oktober 2002 hebben hier niet in het minst verantwoordelijkheid voor. U bent daar voldoende van op de hoogte. Toch komt het dreigement me gevangen te nemen van twee ministeries in uw regering.

Al onze pogingen om de twee betrokken ministers te ontmoeten zodat ze deze acties kunnen opschorten, hebben totnogtoe tot niets geleid. Ze negeerden zelfs een verzoek van de Nationale Leiding van de PT [de Arbeiderspartij, waarvan president Lula zelf deel uitmaakt, n.v.d.r.], waar ik lid van ben, en van het Nationaal Uitvoerend Bestuur van de CUT [de grootste vakbondskoepel, n.v.d.r.]. Deze twee ministers kunnen de juridische acties zonder veel enige moeite wettelijk stoppen!

Als we zouden toegeven aan de eisen van het gerecht en de twee miljoen reales betalen, dan geven we toe aan de sluiting van de bedrijven. Zo veroordelen we duizenden arbeidersfamilies tot wanhoop en andere tragische gevolgen. Ik kan dit niet doen, ik zal dit niet doen!

De arbeiders die de fabrieken bezetten hebben samen met de Fabrieksraad, waarvan ik de coördinator ben, besloten om de lonen te blijven betalen en om duizend banen te redden. Moet ik daarvoor naar de gevangenis? Wie kan zoiets aanvaarden? Kunnen de arbeiders en hun organisaties zoiets aanvaarden? Kan u zoiets aanvaarden?

Daarom vraag ik u, kameraad Lula. Toen u gevangen werd gezet in 1980 omdat u de rechten respecteerde en verdedigde van de metaalarbeiders van ABC [steden in de industriële zone van Sao Paulo, n.v.d.r.], stonden alle arbeiders op als één man. Ik was onder hen die u wilden bevrijden uit de gevangenis en die vochten tegen uw veroordeling volgens de Nationale Veiligheidswet!

Vandaag bent u aan de macht. U bent de president van de republiek, verkozen door ons. U kan de nodige maatregelen nemen om deze onrechtvaardigheid te voorkomen, om een einde te maken aan de dreigementen en aan bedrijfssluitingen. Samen met de duizend kameraden van Cipla en Interfibra vraag ik u onmiddellijk stappen te ondernemen om deze dreiging van gevangenneming te annuleren aangezien deze tot doel heeft duizend arbeiders werkloos te maken en deze fabrieken in kerkhoven te veranderen.

Kameraad Lula, wij zullen volhouden en wachten op een gebaar van u om dit schandelijk resultaat te voorkomen.

Kameraadschappelijk,

Serge Goulart, Joinville 10 juni 2005

Modelbrief in het Engels

To the President of the Brazilian Republic Luiz Inácio Lula da Silva

Mr President,

With great concern we have learned of the recent developments concerning the occupied factories Cipla/Interfibra. The right to work is an elementary human right, just as the right to live. In fighting to defend their job and families, these workers are merely exercising this right. The people of Brazil elected you to defend their rights and this is what we expect you to do.

According to our reports, Justicia Nacional has issued a summons against one of the leaders of the occupied factories, demanding payment of approximately 2 million reales, failing which he will face legal action which might end in imprisonment. It appears that this sum of money represents debts entered into by the former owners for tax and social security, for which the workers who have occupied these factories since 2002 are in no way responsible.

It is entirely unjust to demand that the workers should be made to pay for the financial irresponsibility and corruption of the former owners. It is also complete unacceptable, since the payment of this money would signify the immediate closure of the factories with the loss of 1000 jobs. How can this be justified under a socialist government?

We ask you to take the necessary steps to withdraw these threats and to support the workers’ right to work and bread by nationalising the factories in question and providing the necessary funds for investment in order to guarantee their future viability.

Fraternally,

Naam:
Organisatie/positie:

Zend uw brieven via e-mail naar:

Luiz Inacio Lula da Silva - President of the Republic: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zend uw brieven eveneens naar de volgende rechters:
Juiz Federal Titular: Dr. LEONARDO CASTANHO MENDES
Juiz Federal Substituto: Dr. OZIEL FRANCISCO DE SOUSA
Diretor de Secretaria: Bel. ROSAN LUIS DA SILVEIRA PERES
Address: Rua do Príncipe, 123 - Centro,
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En naar de Braziliaanse ambassade in België: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met een kopie aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken