Ter gelegenheid van de 5de verjaardag van de staatsgreep tegen Chavez en van de volksopstand die de Bolivariaanse Revolutie op de sporen zette.

Antwerpen

Conferentie met Eva Gollinger, auteur van de ‘Chavez Code’, en Alejandro Fleming, ambassadeur van Venezuela

In haar boek ‘De Chavez Code’ geeft Eva Gollinger de bewijzen die aantonen hoe de regering van George W. Bush heeft geprobeerd om op 11 april 2002, precies 5 jaar geleden, een einde te maken aan het bewind van de Venezolaanse president Hugo Chavez. Op basis van een uitgebreide documentatie van officiële Amerikaanse instellingen en organisaties, toont de auteur aan welke rol de CIA en andere agentschappen (USAID, NED) spelen om een oppositiebeweging te bouwen en te financieren waarbij gewelddadige opties niet worden uitgesloten. Het boek lijkt af en toe op een spionageroman, maar het gaat om een authentieke getuigenis over praktijken die al eerder in Chili (1970-1973) en in Nicaragua (jaren ’80) werden toegepast. (Le Monde Diplomatique, januari 2007, p.26)

woensdag 18 april, 19u30

In de lokalen van de Algemene Centrale, Van Arteveldestraat 17 (in de nabijheid van het Centraal Station)

inkom: gratis

Organisatie: Intal-Antwerpen, 11-11-11 Antwerpen, Hands Off Venezuela, De Groene Waterman, Comac-Antwerpen, CDR- Antwerpen, Arlac, Socialisme Zonder Grenzen, Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, Links Ecologisch Forum.

Met de steun van de Ambassade van de Bolivariaanse Republiek voor België, Luxemburg en de Europese Unie.

Voor meer info mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook op andere plekken wordt de overwinning op de staatsgreep tegen Chavez gevierd, met name in Brussel, Geraardsbergen en Sint-Niklaas.

Brussel

Eva Gollinger en Alejandro Fleming zullen eveneens spreken op de ULB.

vrijdag 20 april om 19u30

plaats: Campus Solbosh, Gebouw H, Zaal 1302, Avenue Paul Héger

toegang studenten gratis, anderen 2 euro

vertaling Spaans-Frans

organisatie: Sedif-ULB, Comac-ULB, Hands Off Venezuela, Intal, Initiativa Cuba Socialista, Arlac, Socialsme Sans Frontières, de DGCD en het Bureau des Etudiants Administrateurs.

Geraardsbergen

JH De Ressort presenteert naar aanleiding van de 5de verjaardag van de staatsgreep: The revolution will not be televised.

Hoofdrolspeler in deze vaak bekroonde documentaire is Hugo Chavez, president van Venezuela. Twee Ierse filmmakers vertrokken begin 2002 naar Venezuela om te onderzoeken hoe het nu eigenlijk zit met Chavez en zijn 'Bolivariaans alternatief voor het neoliberalisme'. Voor de enen is Chavez immers een 'dictator die het communisme wil invoeren', voor anderen is hij een ware volksheld. Al gauw verandert de documentaire echter in een bloedstollende thriller als blijkt dat de filmmakers midden in de staatsgreep van 11 april 2002 beland zijn. Het resultaat: unieke beelden van de enige filmploeg die de dramatische gebeurtenissen van binnenin het presidentiële paleis kon filmen. Een staatsgreep in de goeie ouwe Latijns-Amerikaanse traditie, voor de ogen van de camera. Je ziet het niet elke dag…

Nick Deschacht, die de gebeurtenissen in Venezuela op de voet volgt, leidt in en zal achteraf graag op uw vragen antwoorden.

woensdag 11 april om 20u

plaats: jeugdhuis De Ressort, Zakkaai 29, Geraardsbergen

Sint-Niklaas

Venezuela anders bekeken: Wat kunnen we leren van de Bolivariaanse idee?

Debat met sprekers van de Venezolaanse ambassade, Handen Af van Venezuela, het Guatemalacomité en Colombia

zaterdag 14 april om 19u

plaats: CC Vrije Ateliers, Rode Kruisstraat 25, 9100 Sint-Niklaas (vlakbij station)

Meer info: regionale conferentie Waasland