Op maandag 15 april waren we getuige van een van de gewelddadigste politieprovocaties tegen de piketten georganiseerd door militante werklozen (de zogenaamde ‘piqueteros’). Honderden werkloze arbeiders hadden de weg versperd voor het stadhuis van Lanus. Het protest werd georganiseerd door de volksvergaderingen van La Fe, Villa Urquiza, La Torre, Gonet, Monte Chingolo, de kleuterschool van La Fe, het buurtcomité ‘Trabajo Y Dignidad’, het glaasje-melk-project ‘Turno Tarde’ en de Arbeidersbeweging van Werklozen (MTD) van Lanus, die deel uitmaakt van de nationale coördinatie van werkloze arbeiders van Aníbal Verón (CTD).

Tijdens het protest viel een man op een motorfiets de stakerspost aan en dreigde hij ermee om de piqueteros te overrijden. Toen de piqueteros hem trachtten tegen te houden haalde hij een 9mm-geweer boven en vuurde zeven schoten af op de betogers. Twee mensen raakten gewond, één ernstig. Dit is een 34-jarige kameraad die zijn werkloosheidsuitkering al twee en een halve maand niet ontvangen heeft. Hij kreeg een kogel in de buik.

De aanwezige politie en de ‘burgerwachten’ chargeerden tegen de betogers en vuurden rubberen kogels af. Ze beschermden de provocateur die intussen omringd werd door het aanwezige volk. De agressor toonde zijn politie-identificatiebewijs aan de politieagenten. De motorfiets had geen nummerplaat en werd achtergelaten op de openbare weg. De werklozen en buurtbewoners wachten nog steeds op nieuws hoe het gesteld is met de gewonde kameraden die naar het ziekenhuis gebracht werden, terwijl ze doorgaan met de wegblokkade. Alle aanwezigen die daar met hun kinderen aanwezig waren, werden naar huis gestuurd.

We roepen al onze lezers op om deze informatie zo wijd mogelijk te laten circuleren, zodat deze repressie niet verzwegen wordt.

Solidariteitsboodschappen kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken