Maandag 4 december kwamen meer dan 70 mensen bijeen aan de Venezolaanse ambassade om de overwinning van Hugo Chavez te vieren. Tijdens een typisch Belgisch herfstweer hing er een beetje Bolivariaanse warmte in de straten van Brussel. De bijeenkomst ging uit van het comité dat zaterdag 9 december een solidariteitsdag organiseert in Brussel.

Aan het piket sprak Erik Demeester van de campagne ‘Handen Af van Venezuela’ de mensen toe. Hij benadrukte het belang van Chavez’ overwinning voor de ontwikkeling van de strijd voor een socialistisch Latijns-Amerika. Ook mensen van andere solidariteitsorganisaties en politieke groepen namen de micro en er was een korte maar krachtige assemblee. Enkele Venezolaanse journalisten interviewden aanwezigen. Je kan een verslag in het Spaans lezen op www.aporrea.orgwww.aporrea.org.

De ambassadeur Alejandro Fleming verwelkomde de demonstranten met opgeheven vuist en riep “Leve de Bolivariaanse Revolutie” en “Leve het Venezolaanse volk”. Vervolgens gingen we de ambassade binnen, waar we de overwinningstoespraak van Chavez bekeken op TV. Toen Chavez aankondigde dat de belangrijkste strijd nu die tegen de bureaucratie en de corruptie is, begonnen de mensen in de zaal te applaudisseren.

Na nog wat slogans en wat te drinken legde de ambassadeur uit hoe de ambassade in de afgelopen weken had gereageerd tegen de leugenachtige mediacampagne van de oppositie. Zo was bijvoorbeeld een voormalige diplomaat op uitnodiging van de rechtse Spaanse Partido Popular naar het parlement gegaan onder het voorwendsel dat hij een Venezolaans parlementslid was (een leugen). Hij verklaarde daar dat de repressie in Venezuela verschrikkelijk is. Gelukkig kon de ambassade de meeste leugens weerleggen.

Na de toespraken volgde nog het scanderen van slogans en het zingen van liedjes van Ali Primera.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 312 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken