Onze kameraad van ACOD militairen was verbijsterd. Amerikaanse Chinook-helikopters waren betrokken in een oefening waarbij het de bedoeling was om vijandige tanks vanuit de lucht uit te schakelen. Dat is in Leopoldsburg zelden vertoond.

En in de huidige omstandigheden is het natuurlijk dubbel schokkend. Welk schaamteloos spelletje voert de regering eigenlijk op wanneer zij beweert zich te verzetten tegen de oorlog in Irak. Hoe diep zullen zij nog vallen?

Er werd een bijzonder dwingende zwijgplicht opgelegd aan alle betrokken militairen in verband met de deelname van Amerikaanse helikopters aan deze oefening. Toch kunnen veel Belgische militairen de Amerikaanse kolonisatie van hun legerinfrastructuur in de gegeven omstandigheden niet meer aanzien, en klappen ze uiteindelijk toch uit de biecht.

Zo is er het vernederende verhaal van de basis Westakkers in Sint-Niklaas. Midden in die basis hebben de Yankees met containers een enclave afgebakend waarin Belgische militairen zich niet mogen begeven. Sterker nog, op straffe van tuchtsancties mag er zelfs niet meer met de Amerikanen worden gepraat, en dat sinds een van de journalisten van Vonk enkele maanden geleden erin slaagde een montagewerkplaats van het Amerikaans leger in de Antwerpse haven van binnenuit te beschrijven.

Voorts wordt verteld dat Belgische logistieke eenheden actief betrokken zijn in het transport van Amerikaans materieel naar de Antwerpse haven. Op dinsdag 25 maart zou er opnieuw een grote kolonne Belgische militaire vrachtwagens in de Waaslandhaven gesignaleerd zijn.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 311 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken