Vandaag, 13 maart 2003, verkondigt Barco trots dat hen een contract toegekend is voor de levering van een "grote hoeveelheid" robuuste beeldschermen en grafische ‘controllers’ voor de US NAVY Surface Search Radar (SSR) Program.(1) Dit soort radars is een essentieel onderdeel voor de oorlog van de VS tegen Irak, onontbeerlijk voor het detecteren van doelen in Irak. Het is in elk VS-schip in de Golf ingebouwd. Terwijl burgers overal in de wereld de oorlog proberen te voorkomen, draait bij Barco de oorlogseconomie op volle toeren. Laten we daarbij niet vergeten dat de Vlaamse overheid via de GIMV meer dan 30% van de aandelen van Barco bezit en op die manier de oorlogseconomie mee richting geeft.

De Barco-apparatuur is bestemd voor de AN/SPS-73 Radar geproduceerd door Raytheon voor de US NAVY en dat gebruikt wordt voor onder meer navigatie en surveillance. De AN/SPS-73 is de opvolger van de AN/SPS-67 radar, ingebouwd in de meeste VS-schepen die momenteel in de Golf aanwezig zijn (2).

Ook in het verleden won Barco reeds contracten voor het VS Surface Search Radar Program van de VS Navy (Barco persbericht 25/3/1997). Op dit moment worden zij hoogstwaarschijnlijk gebruikt bij de oorlogsvoorbereidingen van de VS in de Golf.

Een heleboel Barco-producten zijn op dit moment aanwezig in de Golf. Een selectie:

Barco-apparatuur bevindt zich in de werkstations op de schepen van waaruit de Tomahawk-raketten bestuurd worden (bevestigd op de AV van Barco van 12 mei 1999). De Tomahawk wordt op dit moment door de VS ingezet in de Golf.

De MH-60 Blackhawk helikopter bevat de Barco MPRD 126 (HB)/NVIS-B rugged LCD. C-5 cargo vliegtuigen in dienst van de VS-defensie bevatten beeldschermen van Barco (3"x4" MCDU). Via de Algemene Vergadering wordt er door ethische aandeelhouders van Barco reeds jaren op aangedrongen de militaire productielijnen af te stoten en Barco actief om te vormen tot een bedrijf dat strikt civiele producten aflevert. Nu meer dan ooit blijkt dat Barco-technologie gebruikt wordt voor oorlogsvoorbereidingen, zullen de ethische aandeelhouders van Barco ook dit jaar op 14 mei 2003 kritische vragen stellen over het productbeleid van Barco.

(1) Zie persbericht van Barco: www.barcoview.com

(2) Zie www.globalsecurity.org/military/ops/iraq-2002-weapons.htm voor de aanwezigheid van VS-wapens in de Golf.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 311 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken