Nadat de Israëlische Defensiemacht tanks en troepen geconcentreerd had aan de grens van Gaza, trokken ze in het midden van de nacht de Gazastrook binnen, bijgestaan door pantserwagens en artillerie. Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben drie bruggen gebombardeerd op centrale wegen van Gaza.

Dit wordt verkocht als een poging om te zorgen dat de gevangen Israëlische soldaat niet kan verplaatst worden. Dat is gewoon een belachelijke verklaring. Eén persoon kan gemakkelijk verplaatst worden zonder dat men dat ziet. Dit is een excuus om terreur te zaaien onder de Palestijnen.

De bombardementen zijn het antwoord van de Israëlische regering op de aanval van Palestijnse commando’s afgelopen zondag en de gevangenneming van een Israëlische soldaat. De Palestijnen eisen de vrijlating van vrouwen en kinderen die in Israëlische gevangenissen worden gehouden. De Israëlische autoriteiten houden echter vol dat ze niet zullen toegeven op deze kwestie. Al voor de inval had de Israëlische premier Ehud Olmert oorlogszuchtige verklaringen afgelegd. Nu voegde hij daaraan toe dat militaire operaties zullen voortduren “de komende dagen” en dat Israël “niet zal aarzelen om extreme stappen” te nemen om de jonge soldaat te bevrijden.

Eerder dan de vrijlating van de soldaat te bevorderen creëren deze stappen van het Israëlische leger een zeer gespannen situatie. Nadat de gevechtsvliegtuigen hadden toegeslagen, namen Palestijnse militanten posities in Gaza Stad en andere delen van de Gazastrook in. Ze bereiden zich voor op de confrontatie met Israëlische legervoertuigen die de grens zouden kunnen oversteken en zeiden aan de lokale bevolking dat ze het gebied beter verlaten.

De invasie wordt voorgesteld als een actie tegen “terroristen”. Waarom openden helikopters dan het vuur op de belangrijkste energiecentrale van Gaza? Die heeft serieuze schade opgelopen, de vlammen schoten hoog de lucht in. Veel kustgebieden van Gaza geraakten zonder stroom, waarbij ongeveer 1,4 miljoen Palestijnen worden getroffen. Deze actie alleen al bewijst dat het de bedoeling is om de Palestijnen in Gaza te terroriseren. Indien ze echt om het leven van de Israëlische soldaat zouden geven dan zouden ze op zijn minst onderhandelen. In plaats daarvan laten ze hem aan zijn lot over en bombarderen het Palestijnse volk.

Het artikel van Yossi Schwartzartikel van Yossi Schwartz schreef dat het Israëlische leger al op voorhand wist dat er een aanval zou plaatsvinden. Ze deden er niets aan om dit te verijdelen. We verklaarden al waarom. Ze hebben een excuus nodig om binnen te vallen. De harteloosheid van de Israëlische autoriteiten heeft geen naam. Om hun politieke doeleneinden te bereiken zijn ze bereid de levens van hun eigen soldaten te riskeren. Vervolgens wenen ze krokodillentranen over het verlies van die soldaten.

De reden waarom ze de lokale bevolking terroriseren is omdat de Palestijnen Hamas de regering in stemden. De Israëlische regering had het plan om in de Palestijnse Gebieden een soort marionettenregime op te zetten dat voor hen politie zou spelen over de Palsetijnse bevolking. Maar het Palestijnse volk stak een stok in de wielen door op Hamas te stemmen. Toen ze geen marionettenregime konden installeren, probeerden de Israëlische autoriteiten met de steun van het Amerikaanse imperialisme een burgeroorlog tussen de Palestijnen uit te lokken, de klassieke tactiek van verdeel en heers.

Niemand mag zich laten bedotten over de echte bedoelingen van de Israëlische heersende klasse. Zij willen helemaal geen reëel zelfbestuur aan de Palestijnen geven. Ze willen hen ten hoogste de status van vazalstaat toekennen, geleid door politici die stevig onder controle van Israël staan. Voor het Palestijnse volk is dit onaanvaardbaar. Zij willen echt zelfbestuur. Ze hebben brandende problemen op te lossen, zoals de massale werkloosheid en armoede. Op basis van het kapitalisme kunnen de Palestijnen echter niet op veel beter hopen dan ze nu hebben. Daarom kunnen ze hun strijd niet opgeven.

De ironie wil dat Olmert, de premier van Israël, in maart verkozen is omdat hij terugtrekking uit delen van de Westelijke Oever beloofde, gelijkaardig aan de ‘terugtrekking’ uit Gaza vorig jaar. Dit wijst erop dat in Israël de meeste mensen naar vrede verlangen en een einde aan het constante conflict. Zo lang echter de Palestijnen gedwongen worden om te leven in één grote open gevangenis, zal er nooit vrede zijn.

Zolang Israël geregeerd wordt door de huidige heersende klasse, kan er geen vooruitzicht op echte vrede zijn. De heersende klasse van Israël is een kapitalistische klasse met imperialistische aspiraties. Het is de taak van de Israëlische arbeidersklasse om te strijden tegen haar eigen heersende klasse. De eerste eis van de internationale arbeidersbeweging en van de Israëlische werkende klasse moet de onmiddellijke terugtrekking van de troepen uit Gaza zijn. Stop de huidige invasie nu meteen! Begin met de strijd om de samenleving te veranderen. Stel een einde aan de klassentegenstellingen en de nationale tegenstellingen die de kern vormen van het huidige conflict.

Lees meer in ons archiefons archief.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken