Onlangs brachten de Europese veiligheidsdiensten een gemeenschappelijke handleiding uit, gericht naar de overheden, waarbij ze erop aandringen dat de respectievelijke regeringen niet alleen rekening zouden houden met de prijs van de veiligheidsdiensten, maar ook met de kwaliteit ervan. Wat is er aan de hand?

Privé-veiligheids- en bewakingsfirma’s zijn de snelst groeiende dienstverlenende bedrijven binnen Europa ten gevolge van de outsourcing door de Europese overheden. Taken die de overheid van oudsher vervult, stoot ze steeds vaker af naar de privé: ambulancediensten, brandweerdiensten, bewakingspatrouilles, zelfs gevangenentransport. Afslanken van de staat, weet je wel.

Het probleem hierbij is dat de overheden steevast kiezen voor de goedkoopste prijs, waardoor de arbeidsomstandigheden binnen de sector onder druk komen te staan. Binnen de privé-veiligheidsdiensten zijn er nogal wat cowboys op de markt, en de ‘grote broers’ zoals Group 4 Securitas, die af te rekenen hebben met strijdbare vakbonden, vrezen dat bepaalde opdrachten aan hun neus zullen voorbij gaan omdat ze ‘te duur’ zijn.

Daarom roepen de veiligheidsdiensten de regeringen op rekening te houden met de kwaliteit van de diensten. Meer nog, ze beschuldigen de overheden ervan dat ze door die politiek de veiligheid in het gedrang brengen!

Hun analyse over het succes van hun sector is anders ook niet mis. In het rapport staat te lezen dat door de groeiende maatschappelijke ongelijkheid en de politiek van bezuinigingen en privatiseringen de polarisatie en de criminaliteit binnen de maatschappij toenemen. Niet slecht gezien. Met andere woorden:

1) door de politiek van de overheid stijgt de criminaliteit

2) hierdoor zitten de veiligheidsdiensten in de lift

3) maar door het afstoten van veiligheidsdiensten naar de privé

4) neemt de onveiligheid nog meer toe, omdat de overheid kiest voor de goedkoopte.

Het is ver gekomen dat multinationals als Group 4 de regering op de vingers moet tikken op het vlak van veiligheid.