2019 is nu al een jaar van wereldwijde revolutionaire bewegingen. Het lijstje opstanden uit de laatste twaalf maanden is indrukwekkend: Frankrijk, Iran, Soedan, Tunesië, Hong Kong, Haïti, Ecuador, Irak, Chili en Libanon. In al deze landen hebben massale anti-regeringsprotesten en algemene stakingen plaatsgevonden, of vinden er plaats.

Als het slechts om een of twee landen zou gaan, zou men kunnen zeggen dat het om toevallige gebeurtenissen gaat, waaruit geen algemene conclusies getrokken kunnen worden. Maar als we precies hetzelfde proces in het ene land na het andere zien gebeuren, kan het niet langer afgewimpeld worden als ‘toeval’. Hoewel ze allen een specifieke oorzaak hebben, een eigen druppel die de emmer doet overlopen, zijn de dieperliggende frustraties dezelfde. Ze zijn het gevolg van de impasse waarin het kapitalistische systeem verzeild is geraakt sinds 2008. De golf van opstanden is een etappe in het wereldwijde proces van verzet, revolutie en de zoektocht naar een andere en betere maatschappij.

Dat is het belang van deze protesten. Ze kunnen zich in de komende maanden nog verder verspreiden. Daarom is het belangrijk om ze van nabij te volgen, te analyseren en de nodige lessen eruit te trekken.

Op deze pagina zullen we het materiaal dat de Internationale Marxistische Tendens verspreid oplijsten. Onze internationale website In Defence of MarxismIn Defence of Marxism publiceert nagenoeg dagelijkse getuigenverslagen en diepgaande analyses over de revolutionaire bewegingen die de wereld doen daveren.

Update 18 november

- Libanon: voorbarige tegenreactie van de heersende klasse radicaliseert de protesten. Lees meer in het artikel "Whip of reaction spurs Lebanese Revolution forward."

- Chili: lees de perspectieven van de beweging na de succesvolle algemene staking van 12 november: "Bring down Piñera and his regime – all-out general strike and assemblies everywhere!" Ondertussen probeert de heersende klasse de crisis te bezweren door middel van een regering van nationale eenheid (met alle partijen behalve de Communistische Partij). Lees: "Chile: agreement between the government and opposition is a constitutional trap."

- Brazilië: ex-president Lula is vrijgelaten, een nederlaag voor de juridische staatsgreep die sinds 2016 aan de gang is. Lees hier de analyse van onze kameraden in Braziliëanalyse van onze kameraden in Brazilië.

- De protestgolf lijkt nu ook over te waaien naar Iran n.a.v. een onverwachte verhoging van de olie-prijzen: "Fuel Price Hike Ignites Protests in Iran."

Update 12 november: Staatsgreep in Bolivia

Revolutie en contra-revolutie gaan hand in hand. In Bolivia heeft de president Evo Morales afgetreden als gevolg van een rechtse staatsgreep.

Kom naar bijeenkomst aan het Centraal Station deze donderdag om 17u30.

Update 8 november

De Algerijnse Hirak-beweging neemt ook na 37 onafgebroken weken niet af. En radicaliseert. Het ordewoord van een algemene staking om de verkiezingen die door het regime zijn uitgeroepen, wint grond. Lees hier het volledige artikel: "Algeria: huge Revolution Day marches – now prepare a general strike!" - Jorge Martin

Ook in België zijn er tal van solidariteitsdemonstraties.

Op zondag 24 november vanaf 15u @ De Groene Waterman in Antwerpen: Kroniek van een aangekondigde sociale explosie. Georganiseerd door het Salvador Allende comité en het Masereelfonds.

kroniek van een aangekondigde sociale explosie

Meld het ons als je op de hoogte bent van andere activiteiten. Dan nemen we deel en helpen we ze mee te verspreiden!

 

Update 5 november

Waarom hebben de opstanden een revolutionaire karakter: lees hier onze recentste analyse.

Na de nipte verkiezingsoverwinning van Evo Morales, plant de rechte oppositie en de VS een poging tot staatsgreep in Bolivia. Lees hierover: "Bolivia: how the working class must defeat the coup."

Update 4 november

Bekijk hier de video van de discussie over de revolutionaire bewegingen in Latijns Amerika tijdens het Revolution Festival eind oktober in Londen. De spreker is Jordi Martin, redacteur van het marxistische tijdschrift America Socialista.

Overzicht 3 november 2019

Algemene situatie

" World Revolution " - door Alan Woods, 1 november 2019

Chili

" Neither repression nor empty concessions have stopped the Chilean uprising " - Jorge Martin,

Vind hier meer artikels over de klassenstrijd in Chili van de voorbije maanden.

Ecuador

" Workers’ struggle in Ecuador has taken down the Decree 883, what next? " - Juan de la Cruz, 16 oktober 2019

" Ecuador : opstand van arbeiders en boeren – de regering ontvlucht de hoofdstad " - Jorge Martin, 15 oktober 2019

Vind hier meer artikels over de protesten in Ecuador.

Libanon

" Prime minister steps down: what next for the Lebanese Revolution? " - Adam Zeinnedine, 1 november 2019

Vind hier meer artikels over de revolutie in Libanon.

Irak

Social explosion on the agenda in Iraq " - Mina Samaadi, 24 oktober 2019

" Interview with an Iraqi activist " - Karzan Aziz, 17 oktober 2019

Hong Kong

"Protesten in Hong Kong: klassenstrijd pur sang" - Vinnie De Craim, 2 oktober 2019

"Xi Jinping fears a new Chinese Revolution as he celebrates 70th anniversary of the PRC » - Daniel Morley, 3 oktober 2019

Klik door voor meer artikels over de recente klassenstrijd in China.

Catalonië

"Het ene nationalisme is het andere niet. Wat is er aan de hand in Catalonië?" - Erik Demeester, herpublicatie 22 oktober 2019

"Massive general strike in Catalonia: a qualitative leap" - Arturo Rodriguez, 19 oktober 2019

Meer over Catalonië in het Nederlands, en in het Engels.

Haïti

" Haiti on the brink of insurrection " - Rob Lyon, 1 oktober 2019