De Gazet van Antwerpen kreeg de primeur. Maar snel werd het bericht overgenomen door Het Nieuwsblad, de Nieuwe Gazet, het Laatste Nieuws, De Morgen, De Standaard en Radio 2. Een twintigtal ‘bekende Antwerpenaren’ beslissen op de bres te staan voor de Opel-arbeiders. Initiatiefnemers zijn onder meer Erik De Bruyn (SP.a Rood), oud-burgemeester Bob Cools (sp.a) en mensen uit de culturele wereld, waaronder stand-up comedian Nigel Williams, theaterman Ruud De Ridder, filmregisseur Stijn Coninx, auteur Tom Lanoye en acteur Pieter Embrechts (zie volledige lijst ondertekenaars op www.zomervanopel.bewww.zomervanopel.be). De strijd van de Opel-arbeiders moet in de aandacht blijven, Opel moet open blijven. Zo eenvoudig maar ook zou duidelijk is de boodschap. Maar de steun is niet enkel met woorden. Elke zaterdag om 14u30 wordt het piket van de Opel-arbeiders versterkt met een grote groep mensen. De arbeiders hebben als het ware ‘syndicaal beslag’ gelegd op de geproduceerde wagens. Nu zijn dat er reeds een 5000-tal. Dat wordt hun oorlogsbuit. Hun pasmunt in de onderhandelingen met de directie van General Motors.

Zeven dagen op zeven, 24 uur op 24 worden de parkings rond het bedrijf dus bewaakt door ploegen van beide vakbonden. Tijdens de week krijgen ze veel steun van andere bedrijven. Maar tijdens het weekeinde is het er soms te rustig. Moreel is een belangrijk element in de sociale strijd. Een bezoek tijdens het weekeinde is daarom een welkome opkikker voor de mannen en de vrouwen van Opel. Naast die actie wil de solidariteitsgroep Michael Moore, de filmmaker van Capitalism, a Love Story naar Antwerpen halen. Ook wordt er onderhandeld met Kinepolis om een speciale voorstelling te organiseren van de film. Hetzelfde zal ook in Geel worden georganiseerd met de arbeiders van Johnsons Control, toeleveringsbedrijf van Opel. Niet toevallig heet het initiatief ‘Zomer van Opel en Co’. Want de sluiting van Opel Antwerpen is zoiets als de val van een reuzenboom in het regenwoud: in zijn val sleurt die een heleboel andere kleinere bomen mee. Tienduizend banen staan daarom vandaag in het totaal op het schavot. In de solidariteit verenigen we daarom niet alleen de mensen van Opel zelf maar ook die van tientallen toeleveringsbedrijven.

Naast een raamaffiche die deze week wordt gedrukt, wordt er ook gewerkt aan een grootse actie. We hebben die ‘de ketting’ gedoopt. Voor meer info ga je best eens kijken naar de website. Het idee is eenvoudig: met 2.600 mensen willen we een menselijke ketting vormen als protest tegen de dreiging van de sluiting van Opel. Een ketting van solidariteit met het personeel van Opel.

Blijf dus niet aan de zijlijn staan. Afdankingen en sluitingen zijn geen natuurwet! Ons wapen hiertegen is de solidariteit. Opel moet open blijven!

Surf naar de website: www.zomervanopel.bewww.zomervanopel.be

Lees en onderteken ook de oproep voor de nationalisatie onder werknemerscontrole. Wilt u deze oproep steunen? Stuur dan een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.