‘Handen Af van Venezuela’ kreeg een uitnodiging om in Mol te komen spreken en was ook aanwezig met een stand op de grote meeting Che Presente.

Dat Mol een speciale verhouding heeft met Latijns-Amerika, weten we sinds de stad verzusterd is met Santo Tomas in Nicaragua. Maar dat er meer dan veertig mensen gingen opdagen in de plaatselijke Wereldwinkel op een zondagnamiddag (22 oktober) voor een activiteit over de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela en de relatie met Cuba hadden we zeker niet verwacht.

Solidariteit met Venezuela blijft groeien
Dit was een samenwerkingsverband van de Vrienden van Cuba, de Wereldwinkel, het Humanistisch Verbond, het Masereelfonds en de plaatselijke Nicaraguawerking. Een tiental jongeren uit Nicaragua die een tijdje in België vertoefden, waren ook erg geïnteresseerd. Na de nu klassiek geworden voorstelling van ‘The Revolution will not be televised’ kwamen Erik Demeester (Handen Af van Venezuela) en Marc Lamotte (Vrienden van Cuba) en ook de Cubaanse consul aan het woord. Het werd een boeiend gesprek dat tot een conclusie leidde: met de revolutie in Venezuela is er weer hoop voor de internationale linkerzijde, aldus Hubert Ceelen, voormalig schepen van ontwikkelingssamenwerking en voorzitter van de Vrienden van Cuba. Achttien exemplaren van de Venezuelabrochure gingen er van de hand.

Een week later was de campagne ‘Handen Af van Venezuela’ aanwezig met een opvallende stand op het grote solidariteitsfeest met Cuba, namelijk Che Presente. Hier werd duidelijk dat een ‘vriend van Cuba’ onvermijdelijk ook een vriend is van Venezuela en van alle revoluties in de wereld. Bijna onophoudelijk stonden er mensen voor de stand. Tijdens de ‘coup de feu’, zoals ze in restauranttermen zeggen, konden we met vier mensen amper alle vragen beantwoorden. Che Presente was ook de ideale springplank voor de aankondiging en de verspreiding van propaganda voor de nationale solidariteitsdag met Venezuela. De affiches en flyers waren de dag er voor net van de drukker gerold. Niet weinig mensen gingen terug naar huis met dit materiaal dat we op onze stand verspreidden.

Che Presente is stilletjes uitgegroeid tot een belangrijke – indien niet de belangrijkste – ontmoetingsplaats in België voor de solidariteit met Cuba maar ook met heel Latijns-Amerika. Ook over onze grenzen heen. Veel interesse kwam er daarom voor onze campagne van mensen uit Nederland, Frankrijk en Zwitserland. Tegen het einde van de dag hadden we veel materiaal verkocht. Vooral de informatiebrochure (waarvan de tweede druk bijna is uitgeput), affiches en badges gingen zeer goed van de hand. Tientallen mensen wensten op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten of willen er zelf één organiseren in hun stad.

Nu zitten we in de belangrijkste etappe van de voorbereiding van de nationale solidariteitsdag met de revolutie in Venezuela: de propaganda en de mobilisatie. Vijfduizend affiches en twintigduizend flyers worden de volgende weken verspreid over het hele land via tientallen organisaties. Wil je hier aan mee werken schrijf dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0479/25.77.35.