Drie werknemers, waaronder twee delegees, werden ontslagen bij de firma BRC – Petroplus omwille van het uitoefen van hun syndicale vrijheden.

 Het volledige relaas kunt u hieronder lezen.

Wij vragen u nu drie zaken:

1. Stuur een mail aan onderstaande personen met de eis dat de drie werknemers terug moeten worden aangeworven. U kunt dit persoonlijk doen, als delegatie of in welke andere hoedanigheid dan ook.

- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De eerste is de HR-manager van BRC Antwerpen, de tweede de CEO van Petroplus in Zwitserland en de derde de voorzitter van de Belgische Petroleumfederatie.

2. Kom nu vrijdag vanaf 6 uur naar de eerste actie aan de poort van BRC - Scheldelaan 490 2040 Antwerpen

3. Waarschijnlijk is er volgende week donderdag een volgende actie aan de poort van BRC. Bereid jullie daar al op voor en wees met zoveel mogelijk aanwezig.

Het relaas van de feiten

Solidariteit tegen ontslag werknemers BRC - AntwerpenOp de nacht van 12/06 werd er op BRC een ludieke actie gehouden. Dit hield in dat bij een 4-tal voertuigen die bedoeld zijn voor de directie om zich intern te kunnen verplaatsen, op de raffinaderij tijdelijk de wielen verwijderd waren. Dit was een symbolische daad aangezien de werknemers zich hier al langer aan stoorden. Zij moeten zich namelijk verplaatsen met materialen door weer en wind met een fiets.

De directie kan niet aantonen wie dit gedaan heeft en heeft aan de dienstdoende portier gevraagd wie er die nacht buiten de poort is geweest. Deze portier werkt via onderaanneming op BRC en heeft drie namen doorgegeven en heeft dan ook onder intimidatie van de directie verklaard dat een van de drie personen hem thuis heeft opgebeld en zowel zijn kind als vrouw zou hebben afgedreigd.

Zonder hier aan ons bewijs te geven op de verzoeningsvergadering op 21/06 was dit de reden om de drie werknemers, waarvan twee verkozenen, op staande voet te ontslaan op maandag jongsleden met de vermelding:  “een dergelijke houding past niet bij de normen en waarden van Petroplus”.

Namens alle vertegenwoordigers op BRC kan ik met klem zeggen dat dit onwaar is. Wat is er dan wel gebeurd? Inderdaad, er is met die persoon geprobeerd te bellen en dit om hem gerust te stellen want hij vreesde voor zijn job. De eerste maal rond 16.00 uur werd er opgenomen door een kind, dat antwoorde dat zijn vader sliep omdat die nachtdienst had, waarop gevraagd werd om dan terug te bellen.

Na twee uur wachten is er opnieuw gebeld en er werd door zijn vrouw opgenomen. Deze zei dat hij zich klaarmaakte om te gaan werken en verder is er niet gebeld of iets anders gezegd geweest.

Dus blijkbaar kan een directie op basis hiervan en waarschijnlijk met grote intimidatie naar een contractor beslissen om mensen variërend met dienstjaren van 20 jaar tot minder dan een jaar te ontslaan. Lekkere normen en waarden dus.

Op de verzoeningsvergadering van 21/06, die door de vakbonden met spoed bijeengeroepen was, verklaarde de algemeen directeur van BRC, dhr. Marcel Massenhaurer die (als gastarbeider) uit Zwitserland komt, dat hij hier werkt volgens Zwitsers model en zowel vakbonden als het stakingsrecht een probleem vindt op zijn bedrijf en dat dergelijke problemen in Zwitserland onbestaanbaar zijn.

Wij laten het hierbij niet zitten en gaan dan ook op vrijdag 24/06 een actie houden op BRC, en vanmiddag op 22/06 [gisteren, nvdr.] worden op de vakcommissie petroleum die gezamenlijk met het ACV gehouden wordt, hier de modaliteiten over besproken.

Wij roepen op om massaal aanwezig te zijn op BRC op vrijdag 24/06


Namens de syndicale delegatie van BRC, Gerard Dassen


Lees ook de actieblog van ABVV Petroleum: http://sectoracties.trabvv.be/http://sectoracties.trabvv.be/

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken